Duizenden malariadoden door instorten zorgsysteem Afrika vanwege ebola

24 april 2015

De uitbraak van ebola heeft vorig jaar in het westen van Afrika voor meer doden gezorgd dan tot nu toe werd gedacht. Onderzoekers van het Imperial College in Londen zagen namelijk dat de epidemie ook zorgde voor een flinke toename van malaria. Zij publiceerden hier vrijdag over in het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.
 
Door de uitbraak van ebola stortte het volledige gezondheidssysteem in GuineeSierra Leone en Liberia in. Hierdoor konden malariapatiënten niet goed medisch behandeld worden en werden te weinig muskietennetten uitgedeeld.
 
In totaal stierven in 2014 elfduizend mensen meer aan malaria dan in andere jaren. Dat is evenveel als het aantal mensen dat aan ebola overleed. De onderzoekers vergeleken de cijfers van 2014 met het aantal malariadoden van de afgelopen vijftien jaar.
 

Hoop

Zaterdag is het Wereld Malaria Dag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert daarmee extra aandacht te vragen voor malaria. Volgens de WHO komen er jaarlijks 600.000 mensen om het leven door de infectieziekte.
 
Maar er is hoop. Farmaceut GlaxoSmithKline wil in oktober internationale toestemming te krijgen om 's wereld eerste vaccin tegen malaria in Afrika te verspreiden.
 
Het vaccin, dat RTS,S heet, is speciaal ontwikkeld voor kinderen en moet voor vier jaar bescherming bieden tegen de dodelijke ziekte. De farmaceut heeft dertig jaar aan het vaccin gewerkt.
 
(Bron: NU.nl / ANP)
Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies