Kwart Nederlanders met hiv niet op de hoogte van hiv-besmetting

20 november 2014

Een kwart van de Nederlanders met hiv weet niet dat hij of zij een hiv-infectie heeft. Volgens een schatting van de Verenigde Naties hebben 25.000 Nederlanders hiv en weten zesduizend mensen dat niet van zichzelf.
 
Dat schrijft de Stichting hiv Monitoring (SHM) in een rapport dat maandag is gepubliceerd.
 
Daarmee voldoet Nederland nog niet aan de doelstelling van de VN dat in 2020 negentig procent van de geïnfecteerden op de hoogte is van hun ziekte. 
 
"Blijkbaar bereiken we mensen nog niet genoeg", stelt SHM-directeur Peter Reiss. Om de groep te bereiken die niet weet van de besmetting, zou vaker op hiv moeten worden getest. Hiv zou ook eerder moeten worden behandeld, vindt de SHM.
 
Een tweede VN-doelstelling voor 2020 heeft Nederland bijna bereikt: 84 procent van alle mensen bij wie een hiv-infectie is vastgesteld, wordt daarvoor behandeld. Dit moet ook naar negentig procent.
 
"Een deel van de patiënten is om één of andere reden uit beeld verdwenen. We weten dat zij in leven zijn en niet zijn verhuisd naar het buitenland, maar zitten niet meer in het systeem", legt Reiss uit. Het derde doel van de VN is al behaald: bij ruim negentig procent van alle behandelde patiënten is de virusinfectie onderdrukt.
 
Lees het hele artikel op NU.nl.
 
(Bron: NU.nl)
 
Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies