Meningokokkenziekte

12 september 2018

Meningokokkenziekte

U kunt zich aanmelden voor toediening van een meningokokkenvaccinatie bij Thuisvaccinatie. Deze vaccinatie beschermt onder andere tegen meningokokkenziekte type W, de variant die momenteel steeds meer mensen besmet.
Meningokokkenziekte is een ernstige infectie die kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergifting. De ziekte kan dodelijk zijn. In Nederland zijn er door de meningokokken type W tot nu toe in 2018 al 78 mensen ernstig ziek geworden, van wie er 18 mensen zijn overleden.

Het type W meningokok is ziekmakender en veroorzaakt sneller ernstige infecties dan andere typen van de meningokok. Patiënten zijn bijna altijd ernstig ziek, belanden vaak op de intensive care en overlijden in bijna een op de vijf gevallen.

Het is lastig om meningokokkeninfecties te herkennen. De eerste verschijnselen zijn vaak griepachtige symptomen. Dit beeld verslechtert zeer snel naar een dodelijke ziekte. Bij hersenvliesontsteking is er sprake van een stijve nek. Bij bloedvergiftiging ziet u paarsblauwe plekjes op de huid die duiden op bloedingen in het lichaam.

Volgende week ontvangen 130.000 veertienjarige kinderen een oproep van het RIVM om zich te laten vaccineren tegen meningokokkenziekte. Voor mensen die buiten de doelgroep van de RIVM-campagne vallen, maar toch een vaccinatie willen, zijn er via Thuisvaccinatie vaccins beschikbaar*. Na een aanmelding bij Thuisvaccinatie komt de arts bij u thuis op een tijdstip welke u het beste uitkomt.

U kunt hier een afspraak maken voor een meningokokkenvaccinatie aan huis of op ons kantoor in Hoofddorp.  

*De kosten voor dit vaccin worden niet door uw zorgverzekeraar vergoed.

Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies