Nieuwe meningitis-variant in Wales en Engeland treft vooral jonge mensen

14 januari 2015

Het aantal besmettingen met de meningokokken W-bacterie neemt de laatste tijd snel toe in Engeland en Wales. Opvallend is dat vooral tieners en jongvolwassenen door deze meningokokken-variant worden getroffen. Een infectie met de meningokokken-bacterie kan meningitis (hersenvliesontsteking) en sepsis (bloedvergiftiging) veroorzaken. 

 
De toename van het aantal infecties met meningokokken W is toe te kennen aan de uitzonderlijk infectueuze ST-11-bacterie. Het bijzondere van deze bacterie is dat hij het met name gemunt heeft op gezonde jongeren en tieners. 
 
Er zijn verschillende groepen meningokokken bacteriën. Zij worden aangeduid met letters. De zes groepen A, B, C, W, X en Y veroorzaken over het algemeen de meeste infecties.
 

Meningitis vaccinatie

Er zijn verschillende vaccinaties tegen meningitis beschikbaar. Deze vaccins zijn meestal specifiek ontwikkeld om één of meerdere specifieke groepen meningokokken bacteriën aan te pakken. Zo worden kinderen in Nederland bijvoorbeeld tegen meningokokken C gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor zijn zij minder vatbaar voor een infectie door deze bacterie. 
 
Heeft u voor uw reisbestemming een meningitis vaccinatie nodig? Het meningitis vaccin van Thuisvaccinatie.nl beschermt tegen meningokokken A, C, W135 en Y. Met deze inenting bent u beschermd tegen de meeste bacteriële veroorzakers van meningitis. Meer weten? Lees de onderstaande gerelateerde artikelen.
 
 
(Bron: MenW)
Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies