Pest op Madagaskar eist 71 doden

13 februari 2015

Een uitbraak van de pest heeft op Madagaskar sinds september aan 71 mensen het leven gekost. Nog eens 263 mensen zijn ziek geworden, liet de Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag weten.
 
De ziekte is berucht door de enorme aantallen doden door uitbraken in Europa in het verleden. De ziekte komt tegenwoordig maar zelden voor bij mensen. Madagaskar is echter een uitzonderingssituatie; sinds de jaren tachtig duikt de ziekte daar elk jaar op en vooral de laatste jaren eisen die uitbraken steeds meer slachtoffers.
 
De huidige uitbraak piekte in november en december en lijkt nu op zijn retour. Maar hevige regenval in januari kan de afname van het aantal besmettingen tegengaan.
 
De ratten, die vlooien dragen die de ziekte overbrengen, gedijen namelijk goed in overstroomde gebieden. Een extra probleem is dat de vlooien immuun zijn geraakt voor de meestgebruikte insecticide.
 
Een mens raakt besmet door een beet van zo'n vlo en krijgt dan meestal de bekende builen. De ziekte kan prima worden behandeld.
 
(Bron: NU.nl)
Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies