RIVM waarschuwt voor chikungunya-virus

17 december 2014

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt vakantiegangers voor het chikungunya-virus. Dit virus wordt overgedragen door muggen die overdag steken. Aanleiding voor de waarschuwing van het RIVM is het feit dat het aantal besmettingen met chikungunya in het Caribisch gebied nog steeds snel toeneemt. 
 
Op Curaçao zouden volgens de GGD al 20.000 mensen besmet zijn. Dat is meer dan 10 procent van de bevolking van het eiland. 
 
Het virus zelf is niet dodelijk, maar kan na een paar dagen incubatietijd leiden tot hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden. De koorts verdwijnt over het algemeen snel maar de gewrichtspijn kan nog tot lang daarna aanhouden.

Vermijd muggenbeten!

De ziekte wordt verspreid door tijgermuggen, die ook het denguevirus overdragen. Volgens het RIVM is niet gestoken worden het beste medicijn tegen het virus. Beschermende kleding, slapen met een muskietennet en insmeren met deet moeten prikken voorkomen. Een vaccin tegen het virus bestaat niet.
 
Precies een jaar geleden werden de eerste patiënten met het chikungunya-virus in het Caribisch gebied bevestigd. Die bevonden zich op het Franse deel van Sint-Maarten. Sindsdien heeft het virus zich verspreid naar verschillende Caribische eilanden, waaronder Curaçao en Bonaire.

(Bron: NRC)
 

 

Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies