Tientallen kinderen krijgen chronische slaapziekte door Pandemrix-vaccin

17 november 2014

Tientallen Nederlandse kinderen die met het vaccin Pandemrix zijn ingeënt tegen H1N1 hebben de chronische slaapziekte narcolepsie gekregen. Dat zei directeur Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb donderdag in Radio EenVandaag. Ze dringt aan op een onderzoek naar het verband tussen Pandemrix en de chronische slaapziekte.
 
Tijdens de Mexicaanse-griepepidemie in 2009-2010 gebruikten de GGD’s Pandemrix – op de markt gebracht door GlaxoSmithKline – om kinderen tussen 6 maanden en 5 jaar te vaccineren. Bij Lareb zijn op dit moment volgens Kant ongeveer twintig meldingen van narcolepsie binnengekomen. De Narcolepsie Stichting zegt van nog eens 29 gevallen op de hoogte te zijn. In mei maakte Lareb nog bekend dat er slechts acht meldingen waren van narcolepsie als gevolg van een inenting tegen H1N1.
 
Kant wil nader onderzoek. Volgens haar is het niet makkelijk om aan te tonen of de ziekte ook echt door het vaccin komt. Finse onderzoekers kwamen een paar jaar geleden al met het bericht dat Pandemrix tot narcolepsie zou kunnen leiden.
 
 
Wilt u meer weten over infectieziektes? Lees dan onze gerelateerde artikelen hieronder.

 

Terug naar overzicht

Wij gebruiken cookies om je bezoek aan deze website gemakkelijk te maken. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies.