Uitbraak dengue in Chinese provincie Guangdong

01 augustus 2013

ZHONGSHAN- In de stad Zhongshan in de Chinese provincie Guangdong is dengue uitgebroken. In de maand juli zijn er maar liefst 85 gevallen van knokkelkoorts gemeld. Dat schrijft de China Daily.
 
Het aantal meldingen van dengue is in juli jaren niet zo hoog geweest, laat een expert van het centrum voor ziektebestrijding en – preventie uit de provincie weten. “In 2012 werden er in juli 7 gevallen gemeld. In juli 2011 waren dat er 3 en in juli 2010 maar 1.” Dengue komt in Guangdong vooral voor in de maanden juli tot en met november. In oktober werden de afgelopen jaren de meeste mensen besmet: 185 in 2012, 22 in 2011 en 66 in 2010.

Uitbraak door regenachtig weer

Alle mensen die geïnfecteerd zijn met knokkelkoorts zijn opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de China Daily is niemand ernstig ziek geworden. Dengue wordt vaak opgelopen in Zuidoost-Azië. Geen van de patiënten in Guangdong reisde daar onlangs naartoe. “Dat betekent dat deze uitbraak niet is geïmporteerd”, aldus de krant. Volgens deskundigen heeft de uitbraak te maken met het regenachtige weer waardoor er veel meer muggen zijn dan normaal.

Door muggen overgedragen

Dengue, oftewel knokkelkoorts, is een virus dat door muggen wordt overgedragen. Meestal verloopt de ziekte onschuldig en krijgen mensen die besmet zijn koorts, hoofdpijn en een verminderde eetlust. Ook misselijkheid, pijn in de onderrug en huiduitslag zijn symptomen. Besmetting wordt binnen 3 tot 14 dagen zichtbaar. Vaak verdwijnt het virus vanzelf na ongeveer 6 dagen.

Nog geen vaccinatie voor dengue

Mensen die voor de tweede keer besmet raken met het virus kunnen wel erg ziek worden. De klachten kunnen zich uitbreiden met buikpijn, een klamme huid en bloedend tandvlees. Dengue kan in extreme gevallen eindigen in een shock of het overlijden van de patiënt. Een vaccinatie tegen knokkelkoorts is er nog niet. Maatregelen om muggen te weren worden sterk aangeraden in risicogebieden. 
Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies