Vogelgriep uitgebroken bij bedrijf in Hekendorp

17 november 2014

Op een pluimveebedrijf in Hekendorp bij Oudewater is vogelgriep uitgebroken. Het gaat om de variant H5N8, die in theorie ook besmettelijk is voor mensen. Alle 150.000 legkippen worden geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. In een straal van een kilometer om het bedrijf is ook een vervoersverbod ingesteld voor pluimvee, eieren, mest en gebruikt strooisel.
 
De variant van de vogelgriep die gisteren is geconstateerd bij een pluimveebedrijf in het Utrechtse Hekendorp is in theorie ook besmettelijk voor mensen. Het ministerie van Economische Zaken heeft daarom een landelijk vervoersverbod ingesteld voor gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven.
 
Het verbod werd afgekondigd om 11.30 uur vanochtend en geldt maximaal 72 uur. Het is niet de enige maatregel om te voorkomen dat mensen in contact komen met besmette kippen. Zo geldt er onder meer een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland. Alle maatregelen gelden ook voor hobbydierhouders.

Jachtverbod

Vanwege het besmettingsgevaar is er een bezoekersregeling ingevoerd voor alle pluimveebedrijven in Nederland. Daardoor zijn ze niet meer vrij toegankelijk. Ook is er een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor gevogelte ingesteld. Naast de maatregelen voor pluimvee is er een jachtverbod van kracht voor alle dieren.

Algeheel verbod voor omgeving

In een kleiner gebied, een zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Hekendorp, geldt het vervoersverbod ten minste dertig dagen. Het verbod geldt daar niet alleen voor pluimvee, maar ook voor andere dieren en mest van andere dieren. De zestien andere bedrijven in het gebied worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.
 
Bron: NOS.nl
 
Wilt u meer informatie over vogelgriep? Lees dan onze gerelateerde artikelen:

 

Terug naar overzicht

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies