BMR-vaccinatie bijwerkingen

De BMR-vaccinatie beschermt u tegen de volgende ziektes: bof, rode hond en mazelen. De BMR-vaccinatie kan een aantal bijwerkingen hebben. Deze bijwerkingen treden meestal vijf tot twaalf dagen na de vaccinatie op. Soms komt het voor dat de plaats van de injectie rood, pijnlijk en/of hard wordt. Ook kan de plek gaan opzwellen. Verder kan lichte koorts als bijwerking bij de BMR-vaccinatie optreden.
 
In zeldzame gevallen krijgen mensen last van rode huiduitslag. In de meeste gevallen is dit onschuldig. Overgevoeligheid voor het BMR-vaccin kunt u vaak herkennen aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Zeldzame overgevoeligheidsreacties zijn koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, maagdarmklachten of flauwvallen. Waarschuw in deze gevallen altijd een arts. Een vrij heftige maar eveneens zeldzame reactie op het BMR-vaccin is ernstige huiduitslag gecombineerd met koorts en blaren. Raadpleeg bij deze verschijnselen direct een arts.
 
Het komt bijna niet voor, maar u kunt last krijgen van griepachtige verschijnselen: koorts, spier-, gewrichts- en hoofdpijn. Maar ook tranende of ontstoken ogen. Dit houdt in de meeste gevallen niet langer dan twee dagen aan. In enkele gevallen kunnen deze bijwerkingen echter twee weken aanhouden. Ook komen gezwollen lymfeklieren in hals of oksel of verdikte speekselklieren als zeer zeldzame bijwerking voor. Hierdoor krijgt u een dikke wang. De luchtwegen kunnen ontstoken zijn waardoor u gaat hoesten, of een loopneus krijgt. Dit kan een gevoel van benauwdheid geven.
 
Vooral kinderen die hun eerste BMR-vaccinatie krijgen, kunnen gevoelig zijn voor bijwerkingen van de vaccinatie. Hun lichaam is immers nog nooit eerder in aanraking gekomen met de lichaamsvreemde stoffen in het vaccin. Kinderen kunnen soms koorts hebben of hangerig zijn. In sommige gevallen kunnen de benen van het kind enige tijd na de vaccinatie blauw-rood verkleuren. Dit trekt meestal vanzelf weer weg. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. 

Risicogroepen

Sommige mensen lopen meer risico om last te krijgen van bijwerkingen van vaccinaties. Bekende risicogroepen zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen en baby’s en jonge kinderen
 
Hieronder leest u meer over:


Direct een afspraak maken »

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies