Rodehond

Rodehond is een zeer besmettelijke infectieziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door het rubellavirus, dat alleen bij mensen voorkomt. Iemand met rodehond steekt gemiddeld zeven tot acht andere mensen aan. Rodehond komt wereldwijd voor en is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind. Ontwikkelde landen hebben vaak vaccinatieprogramma’s tegen onder meer rodehond waardoor de kans op besmetting met het virus in deze landen relatief laag ligt.

Wat zijn de symptomen van rodehond?

De eerste symptomen van rodehond zijn hangerigheid, opgezette en gevoelige lymfeklieren en verhoging. Tussen de besmetting en het zichtbaar worden van de eerste ziekteverschijnselen liggen meestal tussen de twaalf en 23 dagen.

Hoe raakt men besmet met rodehond?

Rodehond wordt alleen van mens op mens verspreid. Het virus wordt overgedragen via niezen, hoesten en direct contact. De helft van de rodehond-infecties verloopt ongemerkt; men krijgt geen ziekteverschijnselen of de typerende rozerode huiduitslag. Mensen met rodehond zijn ongeveer één week voor en twee weken na het optreden van de rozerode huiduitslag besmettelijk voor hun omgeving.
 
Mensen die wel symptomen van rodehond vertonen, krijgen al vrij snel na de besmetting rozerode huiduitslag in het gezicht. Deze huiduitslag verspeidt zich binnen ongeveer twee dagen naar het hele lichaam. Meestal verloopt de ziekte zonder ernstige complicaties en geneest men vanzelf. Er is geen specifiek geneesmiddel voorhanden om rodehond tegen te gaan. Wel kunnen de symptomen wat verlicht worden. Iemand die eenmaal rodehond heeft doorgemaakt, is levenslang tegen het virus beschermd.

Rodehond voorkomen met de BMR-vaccinatie

De meeste Nederlanders zijn als kind tegen rodehond ingeënt met de BMR-vaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma. Vooral mensen die tussen 1965 en 1975 geboren zijn, komen vaak in aanmerking voor de BMR-vaccinatie omdat zij als kind niet zijn gevaccineerd. De BMR-vaccinatie geeft een levenslange bescherming tegen bof, mazelen en rodehond. Lees meer over de BMR-vaccinatie

Meer informatie over rodehond

Wilt u meer weten over rodehond? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
Wilt u nog meer weten over rodehond of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reissets voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis.

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies