Algemene informatie over Aids
Aids is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door het hiv-virus. Hiv ontregelt uw afweersysteem waardoor uw afweer afneemt. Hierdoor krijgt uw lichaam steeds minder weerstand en wordt het vatbaarder voor andere ziekten en infecties. In dit stadium spreken we nog altijd van hiv. Iemand met hiv is seropositief. Als het hiv-virus er voor zorgt dat uw lichaam andere ziekteverwekkers niet meer de baas is, dan spreken we van aids. Zonder behandeling kan aids dodelijk aflopen. Hiv en aids komen wereldwijd voor. U loopt een verhoogd risico op een hiv-besmetting in Afrika, Zuid-Amerika, Azië, de Cariben en Oost-Europa.
Wat zijn de symptomen van hiv/aids?
U kunt hiv hebben zonder dat u daar iets van merkt; er hoeven geen symptomen te zijn. Ongeveer de helft tot driekwart van de mensen met een hiv-besmetting krijgt binnen twee tot vier weken griepachtige verschijnselen en huiduitslag. Hierna kan het een aantal maanden tot wel vijftien jaar duren voordat u opnieuw klachten krijgt.
Hoe kunt u besmet raken met hiv?
Hiv wordt overgebracht van mens op mens. Hoewel dieren wel dragers kunnen zijn van hiv, kunnen zij het virus niet op mensen overdragen. Besmetting met hiv gebeurt door onveilig seksueel contact en bloed-bloed contact (denk aan besmette naalden, tatoeages, piercings, ingrepen bij de tandarts). Zwangere vrouwen met hiv kunnen het virus op hun ongeboren kind overbrengen. Als u eenmaal besmet bent met hiv, blijft u het virus levenslang bij u dragen. Hoe besmettelijk u bent voor uw omgeving hangt af van in welke fase van uw ziekte u zich bevindt. Het gebruik van aidsremmers kan de besmettelijkheid wel verlagen. Er komen bovendien steeds betere medicijnen op de markt om hiv te behandelen. Let wel: hiv en aids zijn nog altijd niet te genezen. Een hiv-infectie wordt door goede behandeling een chronische ziekte. Hoewel het lichaam antistoffen aanmaakt tegen hiv, kunnen deze stoffen niet voorkomen dat er ziekteverschijnselen van aids ontstaan.
Bestaat er een vaccinatie tegen hiv en aids?
Nee, helaas is er nog altijd geen effectief vaccin tegen hiv en aids beschikbaar. Het is daarom erg belangrijk om veilig seksueel contact te hebben. Op die manier voorkomt u ook een besmetting met een andere Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). Ook moet u bloed-bloed contact zoveel mogelijk voorkomen.
Meer informatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken