Ebola

Ebola is een zeldzame maar gevaarlijke infectieziekte. De kans op overlijden is groot. Ebola wordt veroorzaakt door het filovirus. Op het kaartje hieronder ziet u een overzicht van de landen die getroffen zijn door deze recente uitbraak.

Ebola: gebieden die u beter kunt vermijden

De kans dat u besmet wordt met ebola is zeer klein. Toch is voor Sierra Leone, Liberia en Guinee een negatief reisadvies van kracht. Voor Nigeria en de Democratische Republiek Congo (DRC) geldt het negatieve reisadvies alleen voor bepaalde plaatsen. Het is belangrijk dat u, tijdens uw reis naar een ebola-land, te allen tijde waakzaamheid betracht. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u de meest recente reisadviezen naar ebola-landen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van ebola?

De symptomen van ebola zijn hoge koorts, pijn in het hoofd en de spieren, diarree en braken. Daarnaast heeft men last van bloedingen in het lichaam. Lees verder over de symptomen van ebola.

Hoe raakt men besmet met ebola?

Ebola wordt overgedragen via direct contact met besmette mensen of dieren. Ook kan besmetting plaatsvinden via lichaamssappen (bloed, speeksel, ontlasting, etc.) van een besmet persoon of dier. Voor zover bekend kan Ebola kan niet via de lucht (bijvoorbeeld door hoesten of niezen) worden overgedragen.

Bestaat er een vaccinatie tegen ebola?

Op dit moment bestaat er geen vaccinatie tegen ebola. Ook is er nog geen afdoende medicatie beschikbaar. Wel wordt gebruik gemaakt van experimentele medicijnen om ebola te bestrijden. De effectiviteit van deze medicijnen is nog niet bewezen. Besmetting met ebola leidt, bij gebrek aan effectieve medicatie, in veel gevallen tot de dood. De enige manier om verdere verspreiding van ebola tegen te gaan, is het afzonderen van patiënten. Ebola is dus niet te behandelen, maar u kunt een wel een besmetting met ebola voorkomen. Meer informatie over ebola leest u op de website van het RIVM.

Meer informatie over ebola

Wilt u meer weten over ebola? Bekijk ons nieuwsarchief of lees meer over:
 


Reist u naar één van de landen waar ebola voorkomt? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen tegen ebola te nemen. U loopt echter ook andere gezondheidsrisico's in deze landen. Tegen veel van deze ziektes kunt u zich laten vaccineren. Dit kan u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak. 
 

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies