Ebola

Ebola is een zeer zeldzame maar gevaarlijke infectieziekte die soms uitbraken geeft in Afrika. De kans op overlijden is groot. Ebola wordt veroorzaakt door een virus.

Ebola: waar komt het voor?

Sinds 1 augustus 2018 is er een ebola uitbraak gaande in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). De ebola-epidemie in het oosten van de DRC is sterk afgenomen en is beperkt tot een klein gebied nabij Beni.
Van 2014 tot 2016 heerste er ook een ebola uitbraak in Sierra LeoneLiberia en Guinee. In deze landen geldt nu geen verhoogd risico om Ebola op te lopen.

De kans dat u besmet wordt met ebola is zeer klein. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt u de meest recente reisadviezen naar ebola-landen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen van ebola?

De symptomen van ebola zijn hoge koorts, pijn in het hoofd en de spieren, diarree en braken. Daarnaast heeft men last van bloedingen in het lichaam.

Hoe raakt men besmet met ebola?

Ebola wordt overgedragen via direct contact met besmette mensen of dieren. Ook kan besmetting plaatsvinden via lichaamssappen (bloed, speeksel, ontlasting, etc.) van een besmet persoon of dier. Voor zover bekend kan Ebola kan niet via de lucht (bijvoorbeeld door hoesten of niezen) worden overgedragen. Lees meer over hoe kan ik een besmetting met ebola voorkomen?

Bestaat er een vaccinatie tegen ebola?

In Nederland is er geen vaccinatie tegen ebola beschikbaar. Sinds 2015 bestaat er wel een goed vaccin, maar deze wordt nu alleen in Congo gegeven aan mensen die (mogelijk) contact hebben gehad met een ebola patiënt. Besmetting met ebola leidt, bij gebrek aan effectieve medicatie, in veel gevallen tot de dood. De enige manier om verdere verspreiding van ebola tegen te gaan, is het afzonderen van patiënten. Er is geen behandeling voor ebola, wel krijgt een patiënt ondersteunende zorg om het risico op overlijden te verkleinen. Meer informatie over ebola leest u op de website van het RIVM.

Meer informatie over ebola

Wilt u meer weten over ebola? Bekijk ons nieuwsarchief of lees meer over:

Reist u naar een gebied waar ebola nu voorkomt? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen tegen ebola te nemen. U loopt echter ook andere gezondheidsrisico’s in deze landen. Tegen veel van deze ziektes kunt u zich laten vaccineren. Dit kan u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt