Een vaccin tegen Ebola is er helaas (nog) niet en datzelfde geldt voor een behandeling om Ebola patiënten te genezen. Wel kan er veel gedaan worden om de pijn bij besmetting zo veel mogelijk te verlichten. De World Health Organization (WHO) heeft in verband met de ernst van de Ebola epidemie een experimenteel Amerikaans medicijn toegelaten voor de behandeling. De eerste resultaten lijken positief. Het lijkt dat hiermee positieve resultaten worden geboekt.
Isoleren Ebola patiënten
Ebola wordt vastgesteld door middel van bloedonderzoek. Voordat er uitsluitsel is, wordt de mogelijk besmette patiënt uit voorzorg geïsoleerd. Dit om verdere verspreiding te voorkomen. Hulpverleners dragen bedekkende kleding, maskers, brillen en handschoenen om besmetting tegen te gaan. De kleding en hulpmiddelen worden ontsmet.
Hydrateren
Door heftige diarree in combinatie met bloedingen kan de patiënt ernstig uitdrogen. Om uitdroging tegen te gaan, worden veel vloeistoffen met zouten en suikers toegediend via een infuus. Als er ook sprake is van pijn, dan krijgt de patiënt pijnstillers via dit infuus.
Voorkomen andere infectieziekten
Het is belangrijk om andere ziekten zoals malaria en tyfus te voorkomen. Patiënten met Ebola lopen een verhoogd risico op besmetting met andere ziekten.
Direct contact met Ebola patiënt
Iedereen die direct contact heeft gehad met een patiënt, wordt goed in de gaten gehouden en mogelijk ook geïsoleerd. Na bloedonderzoek wordt duidelijk of er sprake is van besmetting. De incubatietijd van Ebola ligt tussen de twee en 21 dagen. Is er sprake van besmetting, dan wordt diegene net als andere Ebolapatiënten geïsoleerd verpleegd.
Meer informatie
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.
Afspraak maken