Hoe besmettelijk is Ebola?

Hoewel Ebola zeer gevaarlijk is en vaak een dodelijke afloop heeft, is de kans om besmet te raken met de infectieziekte relatief klein. Dit geldt niet voor risicogroepen, maar wel voor u als reiziger. Ebola kan namelijk alleen overgedragen worden via direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een (overleden) patiënt of door het slachten en/of opeten van een geïnfecteerd dier.

Zorgen over Ebola

Thuisvaccinatie.nl krijgt veel vragen over de Ebola uitbraak in Afrika. Veel mensen maken zich zorgen over de infectieziekte waar (nog) geen vaccinatie en alleen een ondersteundende behandeling voor bestaat. Natuurlijk zijn deze zorgen logisch en terecht. Ebola is immers een hele gevaarlijke én enge ziekte met grote gevolgen voor de bevolking van landen waar Ebola voorkomt. Toch is het goed om te weten dat Ebola niet onder de ‘zeer besmettelijke infectieziekten’ valt en dat de kans op een uitbraak in westerse landen minimaal is.

Besmettelijkheid Ebola in vergelijking met andere infectieziekten

Er zijn een aantal factoren die experts gebruiken om te bepalen in hoeverre een infectieziekte besmettelijk is. Zo is het belangrijk om te weten hoe de infectieziekte overgedragen worden. Dit kan via bloed of lichaamsvloeistoffen zijn, maar ook via muggen en bijvoorbeeld de lucht. Als een infectieziekte via de lucht overgedragen wordt (zoals bijvoorbeeld het geval is bij mazelen, difterie en kinkhoest) dan spreken we van een zeer besmettelijke infectieziekte. Ebola is, net zoals HIV, minder besmettelijk omdat de infectieziekte alleen overgedragen kan worden door rechtstreeks contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een (overleden) patiënt of door het slachten en/of opeten van een geïnfecteerd dier. Het is dus veel ‘makkelijker’ om besmetting te voorkomen.

Reizen naar een risicogebied

Ebola komt in een aantal landen in Afrika voor. Bekijk hier een overzicht van landen waar Ebola voorkomt, lees meer over de symptomen van Ebola en hoe Ebola behandeld wordt.

Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Afspraak maken