Ebola Liberia

Sinds maart 2014 is er in Liberia een uitbraak van ebola gaande. In oktober 2014 waren er 4249 gevallen van ebola gerapporteerd in dit land (bron: CDC, 17 oktober 2014). De getroffen districten zijn Bomi, Bong, Gbarpolu, Grand Bassa, Grand Cape Mount, Grand Kru, Lofa, Margibi, Maryland, Montserrado (inclusief de Liberiaanse hoofdstad Monrovia), Nimba, River Cess, River Gee en Sinoe.

Ebola-maatregelen in Liberia

De regering van Liberia heeft onlangs maatregelen genomen die de verspreiding van ebola tegen moeten gaan. Veel van deze maatregelen maken het lastig om van, naar en binnen Liberia te reizen. De volgende maatregelen zijn genomen:

  • Met uitzondering van de belangrijkste toegangspunten (Roberts International Airport, James Spriggs Payne Airport, Foya Crossing, Bo Waterside Crossing en Ganta Crossing) zijn alle Liberiaanse grensposten gesloten;
  • Er zijn beperkingen ingesteld bij publieke en andere massabijeenkomsten;
  • Politie en leger zijn gemachtigd om erop toe te zien dat de genoemde preventie- en controlemaatregelen worden nageleefd;
  • Er zijn preventie- en screening maatregelen ingesteld op alle toegangspunten van Liberia die nog open zijn, wat gevolgen heeft voor zowel in- als uitreizenden;
  • Er zijn quarantaine-maatregelen ingesteld voor gemeenschappen in Liberia die zwaar zijn getroffen door ebola. De mogelijkheden om deze gebieden in- en uit te reizen, worden beperkt.

Reisadvies Liberia

In heel Liberia loopt u een vergroot risico op besmetting met het ebola-virus. Voor het gehele land is dan ook een negatief reisadvies van kracht. Alle reizen die niet per se noodzakelijk zijn, worden ontraden. Mocht u toch naar Liberia (moeten) reizen, dan is het van belang om voorafgaand aan uw reis te bekijken hoe u verzekerd bent. Medische behandeling in en eventuele repatriëring uit het buitenland, kunnen (onverwacht) hoge kosten met zich meebrengen. Verder is het belangrijk om voor een goede (persoonlijke) hygiëne te zorgen. Bovendien moet u oppassen met wat u eet of drinkt, met welke plekken u bezoekt en met wie u in aanraking komt. Er is helaas nog geen vaccinatie of medicatie tegen ebola voorhanden. Wel worden er andere vaccinaties voor Liberia geadviseerd.

Controles en voorzorgsmaatregelen op luchthavens

Op Nederlandse luchthavens worden vooralsnog geen extra controles op ebola doorgevoerd. De belangrijkste reden hiervoor is dat er geen directe vluchten plaatsvinden tussen de belangrijkste ebola-landen (Liberia, Sierra Leone en Guinee) en Schiphol.

Meer over ebola

Meer informatie over ebola vindt u in de onderstaande artikelen:
Wilt u toch naar Liberia reizen? Dan geven wij u graag een vaccinatie-advies op maat. Klik op de knop hieronder om een afspraak te maken.