Risicogroepen Ebola

Ebola is een zeer gevaarlijke ziekte. Het virus wordt verspreid door besmette mensen en dieren. Er zijn bepaalde groepen mensen die meer kans op besmetting lopen. Op deze pagina leest u meer over deze zogenoemde risicogroepen. Ook besteden we aandacht aan het risico dat u loopt als u naar één van de landen in Afrika reist waar Ebola voorkomt.

Familie, vrienden, kennissen

De meeste besmettingen met Ebola komen voor bij familie, vrienden en kennissen van de patiënt. In Afrika worden overledenen namelijk vaak gebalsemd door familie. Door dit rechtstreekse contact met het lichaam kan besmetting optreden. Om verdere verspreiding van Ebola te voorkomen, zijn diverse noodmaatregelen ingevoerd. Zo is het balsemen van Ebola patiënten verboden en moet het contact met het lichaam worden geminimaliseerd. Het stoffelijke overschot moet bovendien door medische hulpverleners worden verpakt en vervolgens direct begraven of gecremeerd worden. 

Hulpverleners

Ook hulpverleners zijn een risicogroep. Zij hebben tenslotte veel rechtstreeks contact met Ebolapatiënten. Voor hulpverleners zijn daarom ook strikte regels opgesteld. Zo mogen zij patiënten nooit zonder beschermende kleding benaderen. Deze beschermende kleding, een soort regenpakken, moet altijd gedesinfecteerd worden na contact. Als er sprake is van een (vermoedelijke) besmetting, isoleren hulpverleners de patiënt meteen. Ook het bezoek aan Ebolapatiënten moet zoveel mogelijk beperkt worden. 

Vakantiegangers

Het risico op besmetting met Ebola voor reizigers is volgens het Europees Centrum voor ziektepreventie uiterst laag. Voor vakantiegangers is het wel belangrijk om te weten welke regels er in acht genomen moeten worden als zij naar een risicogebied reizen. Dit zijn algemene hygiëne regels, maar ook extra voorzorgsmaatregelen. Meer lezen over het voorkomen van Ebola.

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies