Legionella

Legionella is de bacterie die de veteranenziekte veroorzaakt. Legionella wordt in de volksmond ook vaak veteranenziekte genoemd. De veteranenziekte kan leiden tot een longontsteking. De ziekte komt wereldwijd voor maar besmetting met legionella is relatief zeldzaam.

Wat zijn de symptomen van legionella?

Twee tot negentien dagen na het oplopen van de legionella-besmetting, beginnen de eerste symptomen. Veel mensen worden niet ziek van legionella. Als u wel last krijgt van ziekteverschijnselen van legionella, kunt u klachten verwachten zoals een niet-productieve hoest en pijn op de borst. Ook kunnen diarree, misselijkheid, braken en soms verwardheid optreden. Ook kan een besmetting met legionella leiden tot een longontsteking.

Hoe kunt u besmet raken met legionella?

U kunt legionella oplopen door besmetting met de legionellabacterie. Deze bacterie komt vooral voor in warmwaterbronnen. Bij gebruik van bijvoorbeeld een besmette douchekop komen zeer kleine waterdeeltjes vrij. Door inademing van deze kleine waterdeeltjes met daarin bacterien, kan besmetting met legionella ontstaan. Voorbeelden van mogelijke besmettingsbronnen zijn zwembaden, fonteinen, whirlpools, koelsystemen en airconditioningsystemen. In water met (constante) temperaturen van 25-45°c is het risico op aanwezigheid van de legionella-bacterie het grootst. Legionella is niet overdraagbaar van mens op mens.

Bestaat er een vaccinatie tegen legionella?

Nee. Er is geen effectieve vaccinatie beschikbaar tegen legionella. Het is daarom belangrijk om een besmetting met legionella zoveel mogelijk te voorkomen. Als u bijvoorbeeld in een hotelkamer komt, is het belangrijk om bij aankomst de kranen met heet water te laten stromen. De legionellabacterie sterft in water dat warmer is dan zestig graden. Doe dit een minuut of tien om alle bacteriën te doden. Zorg hierbij wel dat u de ruimte goed ventileert, zodat u zo min mogelijk waterdamp inademt. Verder kunt u een legionellabesmetting voorkomen door de whirlpools regelmatig te reiningen volgens de aanwijzingen van de fabrikant. Stel ook de boiler niet te koud af. 
 
Als u besmet raakt met legionella, is behandeling in het ziekenhuis meestal noodzakelijk. Een legionellabesmetting wordt behandeld met antibiotica. Meestal is deze behandeling effectief en zult u volledig genezen.

Meer informatie over legionella

Wilt u meer weten over legionella? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
 
Wilt u nog meer weten over legionella of over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij markconforme tarieven.
 
Vaccinaties kunnen u een hoop ellende besparen. Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak.
 

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies