Vossenlintworm

De vossenlintworm is een kleine lintworm (1 tot 4,5 millimeter groot) die in de darmen van de vos leeft. Ook in het wild levende knaagdieren, honden en katten kunnen de vossenlintworm bij zich dragen. Deze parasiet komt wereldwijd voor in streken waar honden worden gebruikt om het vee te hoeden. Zo is de vossenlintworm onder meer te vinden in Azië, het zuiden van Zuid-Amerika, West-Canada en Alaska, het zuiden van Australië en in delen van Afrika. In Europa komt de vossenlintworm bijna overal voor, maar met name in de landen rond de Middellandse Zee. Sinds 1997 wordt de vossenlintworm ook in Nederland bij vossen gevonden, tot nu toe alleen in Zuid-Limburg en Oost-Groningen. Het aantal besmette vossen in Nederland neemt echter toe. Hoewel een infectie met de vossenlintworm bij mensen zeer zelden voorkomt, kunnen mensen wel degelijk met deze parasiet geïnfecteerd raken en ziek worden. De (eitjes van deze) parasiet zijn niet zichtbaar met het blote oog. 

Wat zijn de symptomen van een besmetting met vossenlintworm

Symptomen ontstaan meestal pas jaren (vijf tot vijftien jaar) na besmetting met de vossenlintworm. De ziekteverschijnselen zijn: misselijkheid, braken, buikpijn en geelzucht, hoesten en/of benauwdheid. De infectie begint bijna altijd in de lever. Bij een ernstige aantasting van de lever zonder behandeling is de kans op overlijden groot.

Vossenlintworm: besmetting

Mensen kunnen besmet raken met de vossenlintworm als zij in aanraking komen met ontlasting van besmette vossen, honden, katten en wilde knaagdieren. Maar ook paddenstoelen, groenten en bosvruchten, besmet voedsel, water en mogelijk schoenen kunnen een besmettingsbron zijn. Als via deze voorwerpen de eitjes van de lintworm aan de handen komen, en de ongewassen handen vervolgens aan de mond, kan men een infectie met de vossenlintworm oplopen. Ook door het aaien van, of gelikt worden door een besmette hond kan deze lintworm worden overgebracht. Mensen kunnen de ziekte niet onderling verspreiden.

Bestaat er een vaccinatie tegen de vossenlintworm?

Nee, er is geen vaccin dat infectie met de vossenlintworm tegen kan gaan. Het is daarom belangrijk om zelf preventieve maatregelen te nemen. Was altijd uw handen als u in aanraking bent geweest met mogelijke besmettingsbronnen zoals honden- of vossenpoep of na het aaien van een hond of kat. Tevens wordt het afgeraden om rauwe ongewassen bessen, groenten en paddenstoelen te eten in landen waar de vossenlintworm voorkomt en handschoenen te gebruiken bij tuinieren.


Meer informatie

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak. 

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies