Vossenlintworm

De vossenlintworm is een kleine lintworm (1 tot 4,5 millimeter groot) die in de darmen van de vos leeft. Ook in het wild levende knaagdieren, honden en katten kunnen de vossenlintworm bij zich dragen. Deze parasiet komt wereldwijd voor in streken waar honden worden gebruikt om het vee te hoeden. Zo is de vossenlintworm onder meer te vinden in Azië, het zuiden van Zuid-Amerika, West-Canada en Alaska, het zuiden van Australië en in delen van Afrika. In Europa komt de vossenlintworm bijna overal voor, maar met name in de landen rond de Middelandse Zee. Hoewel een infectie met de vossenlintworm bij mensen zeer zelden voorkomt, kunnen mensen wel degelijk met deze parasiet geïnfecteerd raken en ziek worden. De (eitjes van deze) parasiet zijn niet zichtbaar met het blote oog. 

Wat zijn de symptomen van een besmetting met vossenlintworm

Symptomen ontstaan meestal pas jaren (vijf tot vijftien jaar) na besmetting met de vossenlintworm. De ziekteverschijnselen zijn vrij algemeen: misselijkheid, braken, buikpijn en geelzucht, hoesten en/of benauwdheid.

Vossenlintworm: besmetting, ziektebeeld, behandeling en preventie

Mensen kunnen besmet raken met de vossenlintworm als zij in aanraking komen met ontlasting van besmette vossen, honden, katten en wilde knaagdieren. Maar ook paddenstoelen, groenten en bosvruchten, besmet voedsel, water en mogelijk schoenen kunnen een besmettingsbron zijn. Als via deze voorwerpen de eitjes van de lintworm aan de handen komen, en de ongewassen handen vervolgens aan de mond, kan men een infectie met de vossenlintworm oplopen. Mensen kunnen de ziekte niet onderling verspreiden.

Bestaat er een vaccinatie tegen de vossenlintworm?

Nee, er is geen vaccin dat infectie met de vossenlintworm tegen kan gaan. Het is daarom belangrijk om zelf preventieve maatregelen te nemen. Was altijd uw handen als u in aanraking bent geweest met mogelijke besmettingsbronnen zoals honden- of vossenpoep of wilde paddenstoelen. Tevens wordt het afgeraden om rauwe ongewassen bessen te eten in landen waar de vossenlintworm voorkomt.

Meer informatie over de vossenlintworm

Wilt u meer weten over de vossenlintworm of andere infectieziektes? Lees dan onze gerelateerde artikelen over dit onderwerp:
 
 
Reist u naar een gebied waar de vossenlintworm voorkomt? Dan is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen tegen een besmetting met deze parasiet te nemen. Overigens is de kans groot dat u ook andere gezondheidsrisico’s loopt op uw bestemming. Tegen veel van deze ziektes kunt u zich laten vaccineren. Dit kan u een hoop ellende besparen.
 
Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees onze reistips. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reisartikelen voor een optimale bescherming tegen ongenode ziektekiemen tijdens uw reis. Voor onze unieke service hanteren wij marktconforme tarieven.
 
Wilt u een vaccinatieadvies op maat? Maak dan vandaag nog een afspraak. 
 

Direct een afspraak maken

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies