Aantal moslims op bedevaart gedaald uit angst voor uitbraak coronavirus

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
05-11-2013

SAUDI-ARABIË – Het aantal moslims dat dit jaar op bedevaart ging naar Mekka is ruim twintig procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. De angst voor het coronavirus MERS zou daar een grote rol bij spelen. Hoewel het virus niet makkelijk van mens tot mens overgedragen kan worden, heeft het Saoedische ministerie van Gezondheid de bedevaart toch afgeraden bij risicogroepen.

MERS is een nieuw type coronavirus, de afkorting staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Het virus werd in september 2012 ontdekt en bijna alle besmettingen zijn in het Midden-Oosten opgelopen. Het MERS-coronavirus kan een ernstige longontsteking veroorzaken en heeft inmiddels bijna zestig levens geëist. Het aantal besmettingen wordt geschat op ongeveer 140.

Kans op besmetting laag ingeschat

De kans dat bedevaartgangers besmet zouden raken tijdens hun tocht werd door het Saoedische ministerie als laag ingeschat. Toch kregen mensen ouder dan 65 jaar, chronisch zieken, zwangere vrouwen en kinderen jonger dan 12 jaar het advies om niet naar Saudi-Arabië af te reizen. Deze zogenoemde risicogroepen lopen namelijk een hogere kans op complicaties als zij wel besmet raken.

Vermijden onnodig contact met dieren

Moslims die toch op bedevaart wilden gaan, hebben allerlei tips gekregen om de kans op besmetting met het MERS-coronavirus te verkleinen. Hierbij kan gedacht worden aan het vermijden van onnodig contact met dieren, diverse hygiënemaatregelen en het voldoende verhitten van eten.

Klachten na de reis

Bedevaartgangers die binnen twee weken na hun reis naar Saoedi-Arabië klachten krijgen zoals hoesten, koorts en kortademigheid worden geadviseerd om meteen contact op te nemen met hun huisarts. Het is daarbij van groot belang dat zij melden dat zij naar Mekka zijn geweest.

Naast het MERS-coronavirus komen er ook andere infectieziekten voor in Saudi-Arabië. Lees ook de Reizigersinformatie voor Reizigers naar Mekka van het LCR.