Het nut van vaccinaties

Vaccinaties zorgen ervoor dat ons lichaam zichzelf beter beschermt tegen infectieziekten. Door het vaccin worden er antilichamen aangemaakt die ons afweersysteem versterken. Bepaalde (reis)vaccinaties beschermen het lichaam levenslang tegen infectieziekten. Andere inentingen moeten regelmatig herhaald worden. Vaccinaties worden aan verschillende groepen en om verschillende redenen gegeven:

Vaccinaties voor baby’s en kinderen

Als baby’s geboren worden, dragen zij nog een groot aantal antistoffen van hun moeder mee. Na ongeveer 2 maanden moeten baby’s deze stoffen zelf aanmaken. Alle baby’s en jonge kinderen in Nederland worden opgeroepen voor het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De vaccinaties van dit programma beschermen hen tegen 12 infectieziekten. Deze ziekten hadden vroeger een ernstige en vaak zelfs dodelijke afloop. Sinds de invoering van het RVP komen de meeste infectieziekten niet meer voor in ons land. Jaarlijks worden er ongeveer 2,5 miljoen kinderen volgens het programma ingeënt. Deelname is kosteloos en vrijwillig. Momenteel maakt ruim 95 % van de Nederlanders gebruikt van het RVP.

Vaccinaties voor risicogroepen

Inentingen kunnen ook gegeven worden aan bevolkingsgroepen die een hoger risico hebben op ernstige gevolgen van een infectieziekte. Het meest bekende voorbeeld is de griepprik. Die wordt gegeven aan ouderen en mensen met bijvoorbeeld longproblemen. De gevolgen van een simpele griep kunnen namelijk ernstige gevolgen voor hen hebben.
Sommige mensen kunnen of willen niet ingeënt worden tegen infectieziekten. Toch zijn ook zij dankzij de hoge vaccinatiegraad in Nederland onrechtstreeks beschermd.

Vaccinaties voor hulpverleners

Hulpverleners hebben een verhoogd risico op bepaalde infectieziekten. Een voorbeeld daarvan is hepatitis b, een virus dat via een kleine hoeveelheid bloed opgelopen kan worden. Artsen, verpleegkundigen, politieagenten en brandweermannen krijgen dan ook de zogenoemde beroepsgroepen vaccinaties om de kans op besmetting uit te sluiten. Daarnaast is het voor hen van groot belang om uiterst hygiënisch te werken en zorgvuldig om te gaan met bloed. Dit geldt natuurlijk ook voor andere risicovolle beroepen, zoals tatoeëerder.

Vaccinaties voor dieren

Ook (huis)dieren worden gevaccineerd. Eén van de meest voorkomende vaccinaties is de inenting tegen hondsdolheid. Hierdoor worden zowel het dier als de bevolking beschermd tegen het virus. U kunt namelijk hondsdolheid krijgen als u gebeten wordt door een besmet dier. Het virus, dat ook rabiës wordt genoemd, verloopt altijd dodelijk.

Vaccinaties voor reizigers

Natuurlijk sluiten we af met ‘onze’ vaccinaties: de reisvaccinaties. Deze inentingen worden voor veel landen aangeraden en zijn soms zelfs verplicht. En dat is natuurlijk niet zomaar. Reisvaccinaties tegen DTP, Hepatitis A, Gele Koorts en Buiktyfus worden het meest gegeven.

Afspraak maken