Reizen met baby of kind

Een (verre) reis maken met uw baby of kind is natuurlijk mogelijk. Voor kinderen is het een spannende gebeurtenis, ze willen alles ontdekken en zullen reageren op alle veranderingen. Hierdoor kan een kind uit zijn normale doen raken. Ook zijn baby’s en kinderen door hun leeftijd en nog niet volledig ontwikkelde afweersysteem vatbaarder voor infectieziekten. Wij zetten de risico’s van reizen met een baby of kind op een rijtje.

Reizen met baby of kind: risico’s

Kinderen willen alles ontdekken in hun nieuwe omgeving. Ze zullen ook op reis een dier willen aaien, stoppen hun vieze vingers gerust in hun mond of krijgen in een onbewaakt ogenblik lokaal water binnen. Ze zijn gevoelig voor zon, extreme hitte, maar ook kou. Ook is er in het buitenland een grotere kans op het oplopen van typische kinderziekten als mazelen, difterie of kinkhoest. Neem daarom vooral voor kleine kinderen en baby’s de gezondheidstips voor op reis sterk in acht.

Reizen met baby of kind: reizigersdiarree

Baby’s en kinderen zijn gevoeliger voor reizigersdiarree dan volwassenen. Ze krijgen vaak de ernstigste vormen en zijn het langst ziek. Dit komt door het beperkte afweersysteem én het typische gedrag van kinderen: tijdens het spelen hun vingers of voorwerpen in de mond stoppen. Door goede hygiëne en vaak handen wassen beperkt u het risico. Bij zuigelingen helpt borstvoeding om de weerstand te verhogen. Reizigersdiarree bij kinderen geeft een groot risico op uitdroging. Geef uw kind een oplossing met ORS om tekorten aan te vullen. Ernstige diarree kan gepaard gaan met hoge koorts en bloedige ontlasting. Schakel dan direct medische zorg in.

Reizen met baby of kind: malaria

Malaria is een ernstige ziekte die baby’s en kinderen op reis kunnen krijgen. Het risico op een ernstig verloop van malaria is veel groter bij baby’s en kinderen. Het verloop van malaria is erg snel. Raadpleeg dus direct medische hulp bij de eerste tekenen zoals koorts en griepachtige verschijnselen. Anti-mug maatregelen zijn zeer belangrijk: begin bij de slaapruimte met een goed geïmpregneerd muskietennet. Smeer uw kind ook goed in met DEET, vermijd daarbij handen en gezicht. Kinderen jonger dan 2 jaar krijgen een lagere concentratie DEET. Verder adviseert de arts u over de juiste malariatabletten voor uw baby of kind.

Reizen met baby of kind: reisvaccinaties

Voor een aantal reisvaccinaties geldt een minimumleeftijd waarop het mag worden toegediend. Daarnaast krijgen baby’s vanaf de geboorte een aantal vaccinaties toegediend via het rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor hebben kinderen vaak geen DTP vaccinatie nodig. Afhankelijk van o.a. uw reisbestemming en reisduur heeft uw baby/kind wel andere reisvaccinaties nodig. Wij bekijken graag uw gegevens. Direct persoonlijk advies aanvragen.

Tips voor op reis

Gaat u op reis met uw baby of kind?  Wij geven u een aantal tips om risico’s te beperken:

  • Let goed op de hygiëne, was de handen van uw kind en zorg voor schoon drinkwater
  • Diarree? Laat uw kind extra drinken en gebruik een ORS oplossing.
  • Bescherm uw kind tegen muggenbeten d.m.v. kleding en DEET.
  • Gebruik goede zonnebrandcrème en houd uw kind uit de zon tussen 11.00 en 15.00 uur.
  • Laat uw kind niet op blote voeten buiten spelen.
  • Laat uw kind geen dieren aanhalen.
  • Geef uw kind bij reisziekte geen vet of zoet eten.

Raadpleeg een arts bij koorts, langdurige diarree, overgeven of slecht drinken.

Wilt u meer weten over Thuisvaccinatie.nl? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen of lees meer over onze werkwijze. Wij wijzen u bovendien graag op onze handige reistips en reisartikelen voor een optimale bescherming tegen infectieziekten tijdens uw reis.

Onze unieke werkwijze
1
Maak uw account aan

Maak een account aan op onze website.

2
Reisverklaring

Vul uw reisverklaring in

3
Persoonsgegevens

Vul uw persoonsgegevens in

4
Gezondheidsverklaring

Vul uw gezondheidsverklaring in

5
Uw afspraak maken

Plan uw afspraak bij u thuis of op één van onze locaties