Vakantie met kinderen

Gaat u binnenkort op reis met jonge kinderen? Dan zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden. Voor jonge kinderen is op reis gaan natuurlijk een spannende gebeurtenis. Alles is nieuw en interessant en het is een hele verandering. Daarnaast zijn kinderen veel gevoeliger voor ziekten, de zon en de warmte en de kou. Door hun leeftijd brengt reizen voor jonge kinderen meer risico’s met zich mee. We vertellen u daarom meer over de gezondheidsrisico’s bij kinderen wanneer ze mee op reis gaan.

Op vakantie met jonge kinderen: risico’s

Veel ouders denken dat ze met jonge kinderen niet ver kunnen reizen. Echter is dit niet waar. Ook met kleine kinderen kunt u veel van de wereld ontdekken. Kies bijvoorbeeld voor een rondreis met kinderen of ga naar een verre tropische bestemming waar u heerlijk kunt rusten en zonnen, of net waar u zin in heeft.

Jonge kinderen vinden het spannend om nieuwe dingen te ontdekken en zullen zich op reis hetzelfde gedragen als thuis. Denk er bijvoorbeeld aan dat ze ook op vakantie dieren willen aaien en hun vingers in hun mond stoppen. Kleine kinderen zijn veel gevoeliger voor de zon, de hitte en de kou. Ze hebben nog niet zo’n afweersysteem zoals volwassenen dat hebben, dus ze zijn veel vatbaarder voor verschillende ziekten tijdens een reis in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan de mazelen, kinkhoest of difterie. Let er daarom altijd op dat uw kinderen de benodigde vaccinaties hebben voordat de reis begint en denk vooral aan de verschillende gezondheidstips voor op reis. Zo weet u zeker dat uw kinderen beschermd zijn op vakantie en dat u veilig kunt reizen.

Reizen met jonge kinderen: malaria en reizigersdiarree

Malaria

Voor jonge kinderen op reis is malaria de ernstigste ziekte die ze kunnen krijgen. Bij deze groep is een ernstig verloop van malaria namelijk vele malen groter dan bij volwassenen. Wanneer u bij uw kinderen symptomen als koorts en griepachtige verschijnselen signaleert is het van belang dat u direct medische hulp inschakelt. Het verloop van malaria is namelijk erg snel en dient zo snel mogelijk behandeld te worden.

Neem voorzorgsmaatregelen om de kans op een muggenbeet bij uw kinderen te verkleinen. Denk onder aan de volgende zaken:

 • Wanneer u naar een land reist waar malaria voorkomt zorg er dan voor dat u in de slaapruimte een goed geïmpregneerd muskietennet gebruikt.
 • Wanneer jullie op vakantie op pad gaan zorg er dan voor dat uw kinderen bedekkende kleding aanhebben. Denk aan dichte schoenen en daarnaast ook een petje of ander hoofddeksel.
 • Daarnaast smeert u uw kinderen goed in met DEET. Let er hierbij op dat u handen en gezicht vermijdt. Ook is het belangrijk dat kinderen jonger dan 2 jaar een lagere concentratie DEET nodig hebben.
 • Ten slotte zijn de juiste malariatabletten zeer belangrijk voor uw kinderen en voor uzelf. De arts adviseert u hier graag over.

Reizigersdiarree

Reizen met jonge kinderen brengt daarnaast nog een ander veelvoorkomend risico met zich mee. Dat is reizigersdiarree. Voor deze ziekte zijn jonge kinderen veel gevoeliger dan volwassenen. Kinderen jonger dan 3 jaar hebben hier de meeste kans op. Jonge kinderen krijgen vaak de ernstige vormen en zijn hierdoor ook het langste ziek. Dat kinderen, ook op vakantie, hun vingers en andere voorwerpen in hun mond stoppen speelt hierbij een rol. Ze hebben een beperkter afweersysteem waardoor ze veel vatbaarder zijn voor reizigersdiarree en andere ziekten.

Om het risico van reizigersdiarree te beperken kunt u de volgende maatregelen nemen:

 • Een goede hygiëne en vaak de handen wassen beperken het risico.
 • Probeer te voorkomen dat kinderen voorwerpen of hun handen in hun mond steken.
 • Bij hele kleine kinderen, zuigelingen, helpt borstvoeding bij het verhogen van hun weerstand.

Indien uw kind diarree heeft, dan kunt u het volgende doen:

 • Reizigersdiarree bij jonge kinderen geeft een groot risico op uitdroging. Om tekorten aan te vullen kunt u uw kinderen een oplossing met ORS geven.
 • Laat uw kind extra water drinken.
 • Stopmiddelen moet u niet gebruiken bij kinderen jonger dan 6 jaar.

Heeft u kind ernstige diarree maar daarnaast ook de symptomen hoge koorts (hoger dan 39 graden) en bloedige ontlasting dan is het van belang dat u direct medische zorg inschakelt.

Vaccinatie kinderen: hoe zit dat?

Gaat u op reis naar een verre bestemming en wilt u graag weten welke vaccinaties u en uw kinderen nodig hebben? Op onze website vindt u hier meer informatie over en onze artsen adviseren u graag. Bij veel landen buiten Europa heeft u vaccinaties nodig als u met, maar ook zonder, jonge kinderen op reis gaat.

Hele jonge kinderen krijgen niet altijd dezelfde vaccinaties als volwassenen. Dit heeft medische redenen. Voor diverse reisvaccinaties geldt namelijk een minimumleeftijd waarop deze mogen worden toegediend. Daarnaast krijgen baby’s vanaf de geboorte natuurlijk al een aantal vaccinaties toegediend. Extra vaccinaties zijn nodig afhankelijk van uw bestemming en reisduur. Wij bekijken graag uw gegevens en helpen u graag verder met persoonlijk advies. Dit kunt u eenvoudig aanvragen via onze website. Onze adviseurs vertellen u graag meer over welke vaccinaties u en uw kinderen nodig hebben.

Tips voor uw reis met jonge kinderen

Vakantie met jonge kinderen? Wij geven hieronder nog een aantal laatste tips om alle risico’s te beperken. Zorg ervoor dat uw kinderen en uzelf goed beschermd zijn tijdens de reis, zo geniet u op een veilige manier van een fantastische vakantie!

Enkele tips:

 • Let altijd goed op de hygiëne. Zorg voor schoon drinkwater en was de handen goed.
 • Zorg voor een goede zonnebrandcrème (liefst factoor 50) en houd uw kinderen uit de zon op het heetst van de dag. Dit is vooral tussen 11.00 en 15.00 uur.
 • Laat uw kind op reis niet op blote voeten buiten spelen.
 • Zorg ervoor dat uw kinderen geen dieren aanhalen en aaien.
 • Bescherm de huid voldoende met kleding en een petje. Let hier vooral op wanneer u met de kinderen op pad gaat of langdurig op het strand zit.
 • Laat uw kinderen niet in riviertjes of meertjes zwemmen.
 • Wanneer uw kind een reisziekte te pakken heeft, geef hem of haar dan geen vet of zoet eten.

Nog een laatste tip: geef uw kinderen geen paracetamol voordat ze een vaccinatie krijgen. Bij jonge kinderen en jongvolwassenen is de reactie op de vaccinatie namelijk minder goed als zij van tevoren een paracetamol hebben ingenomen.

Raadpleeg altijd een arts bij koorts, langdurige diarree, overgeven of slecht drinken. Ook wanneer u het niet zeker weet of het niet vertrouwt, wacht dan niet te lang en schakel medische hulp in!

Waarom Thuisvaccinatie

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering