Op reis met extra gezondheidsrisico’s

Bij het maken van een reis lopen sommige reizigers meer risico op een infectieziekte dan anderen. Deze risicogroep bestaat uit zwangerenbaby’s/kinderen, maar ook mensen met gezondheidsproblemen. Vooral bij een reis naar de tropen zijn extra voorzorgsmaatregelen raadzaam. Heeft u een zwakke(re) gezondheid, dan bent u eerder vatbaar voor infectieziekten. Bovendien is de kans op complicaties bij bijvoorbeeld diarree en koorts groter.

Vaccinaties en diabetes

Reizen is voor diabetespatiënten goed mogelijk, maar houd rekening met bijkomende risico’s. Veranderingen van dieet, activiteiten, klimaat, en dagritme verhogen de kans op metabole ontregeling. Als diabeet bent u niet alleen vatbaarder voor infecties, maar infecties verlopen vaak ook ernstiger. Bereid u goed voor op de reis en laat u goed adviseren. Naast de gewone vaccinaties voor uw reis (afhankelijk van uw bestemming) is voor diabetes patiënten aanbevolen: Griepvaccinatie.

Diabetespatiënten raken snel ontregeld door reizigersdiarree. In ORS zit veel suiker, maar kunt u gebruiken als u uw glucose goed checkt. Hiermee voorkomt u uitdroging. Ook schrijft de arts antibiotica voor (bij diabeten die insuline gebruiken).

Vaccinaties en Astma/COPD

Reizigers met ernstige astma of een ernstige vorm van COPD lopen met name risico bij verblijf op hoogte. Bij verblijf op hoogtes vanaf 1500 meter en bij het vliegen (i.v.m. cabinedruk) is extra zuurstof aanbevolen. Raadpleeg hiervoor eerst uw behandelend arts. Wat betreft reisvaccinaties en Astma/COPD: het vaccinatieadvies wijkt niet af van de gezonde populatie. Wel wordt extra aanbevolen: Griepvaccinatie

Vaccinaties en hartfalen/angina pectoris

Reizigers die last hebben van hartfalen/angina pectoris lopen met name risico bij verblijf op hoogte. Advies kan zijn om een inspanningstest te doen voorafgaand aan de reis. Raadpleeg hiervoor eerst uw behandelend arts. Mensen met een hartklep- of vaatprothese wordt, in sommige gevallen, bij een verblijf langer dan 2 weken aanbevolen: Buiktyfus vaccinatie. Ook aanbevolen voor deze reizigers: Griepvaccinatie. Wij adviseren u graag over het reizen met hartfalen/angina pectoris.

Vaccinaties en ouderen

Steeds meer ouderen kiezen voor een verre reis. Dit hoeft geen problemen op te leveren, maar toch zijn het kwetsbare reizigers die extra risico’s lopen. Zo kan de vliegreis problemen opleveren als uw conditie niet optimaal is. Ook lopen ouderen met hart- en vaatproblemen kans op trombose tijdens de reis. Bespreek uw fysieke conditie met de arts om risico’s te bepalen.

Voor oudere reizigers is ORS onmisbaar in de reisapotheek, vanwege de verminderde vochthuishouding. Bij ernstige diarree die langer dan 1 dag duurt of gepaard gaat met koorts, braken of bloed dient u een arts te raadplegen.

Voor vaccinaties bij oudere reizigers (60+) geldt dat er een groter risico is op bijwerking van de gele koorts vaccinatie. Dit vooral als u nog niet eerder deze vaccinatie heeft gehad. In sommige gevallen besluit de arts om deze vaccinatie dan ook niet toe te dienen. Als extra vaccinatie wordt bij ouderen (60+) aanbevolen: Griepvaccinatie. Wij adviseren u graag over het reizen als oudere.

Overige reizigers met extra risico’s

Naast bovengenoemde reizigers, zijn er andere gezondheidsproblemen die risico’s meebrengen op reis. Extra risico’s zijn er voor:

  •  Reizigers met afweerstoornissen ten gevolge van een geheel of gedeeltelijk verwijderde milt,
  •  Reizigers met afweerstoornissen ten gevolge van HIV,
  •  Reizigers met een verminderd immuunsysteem,
  •  Reizigers met hartritmestoornissen,
  •  Reizigers met een verminderde lever- en/of nierfunctie,
  •  Reizigers die chronisch corticosteroïden gebruiken ,
  •  Last-minute reizigers
  •  Reizigers die medicijnen meenemen
  •  Reizigers met stollingsstoornissen

Behoort u tot de groep reizigers met extra gezondheidsrisico’s? Wij raden u sterk aan om tijdig contact met ons op te nemen. Onze arts bekijkt uw medische geschiedenis en medicijngebruik en geeft een persoonlijk vaccinatieadvies.

Waarom Thuisvaccinatie

Vaccinaties en advies aan huis of op één van onze locaties wanneer het u uitkomt

Ook ’s avonds en in het weekend

Meestal vergoed door ziektekostenverzekering