Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
03-01-2014

HOOFDDORP – Artsen van Thuisvaccinatie.nl werken vanaf 1 januari 2014 digitaal met een Samsung Galaxy tablet. Via de tablet kunnen zij afspraken met klanten bekijken, maar ook zien wie welke inentingen nodig heeft. Daar komt bij dat de medici recepten voor reismedicatie meteen kunnen versturen naar de online apotheek eFarma en dat facturen elektronisch gedeclareerd kunnen worden bij de zorgverzekeraars.

Digitaal werken. Het klinkt bijna vanzelfsprekend. Toch was het voor Thuisvaccinatie.nl nog een grote stap om over te gaan. “Een online werkomgeving creëren voor twintig artsen die samen duizenden klanten bedienen, doe je natuurlijk niet zomaar even”, vertelt directeur Siu-Fung Chan. “Toch hebben we ‘het’ in een korte tijd voor elkaar gekregen. En dat moest ook wel. Hiervoor moesten we voor elke afspraak namelijk alle ingevulde informatie uitprinten en de benodigde vaccins handmatig optellen. Dat was een onnodige papierwinkel en veel te veel geregel.”

Online actuele ontwikkelingen bekijken

De artsen van Thuisvaccinatie zien dankzij de nieuwe manier van werken nu in één oogopslag welke vaccins zij mee moeten nemen naar een afspraak. “Tijdens de afspraak zelf kunnen klanten op de tablet meekijken naar de informatie die zij hebben doorgegeven. Daarnaast is het mogelijk om online de meest actuele malariagebieden te bekijken”, vertelt Chan.

Niet meer de deur uit voor reismedicatie

Recepten voor reismedicatie zoals malariapillen of antibiotica kunnen dankzij de tablet meteen verstuurd worden naar eFarma. Chan: “We werken sinds december 2013 samen met deze online apotheek. Als zij het recept van ons ontvangen hebben, sturen ze de benodigde medicatie per post naar onze klanten toe. Zij hoeven daar de deur dus niet meer voor uit.” Hiermee voldoet Thuisvaccinatie.nl meteen aan de nieuwe regels voor het uitschrijven van recepten. Het is vanaf januari 2014 namelijk verplicht om dit digitaal te doen.

Nota rechtstreeks gedeclareerd

Ook facturen voor de vaccinaties kunnen dankzij de tablet meteen verstuurd worden. “Deze gaan eerst naar Fa-med, onze samenwerkingspartner op het gebied van betalingen”, zegt de directeur van Thuisvaccinatie.nl. “Zij declareren de nota vervolgens bij de zorgverzekeraar. Klanten krijgen alleen een factuur toegestuurd voor de kosten die niet vergoed worden.” Fa-med heeft een online omgeving waar klanten de facturen kunnen inzien. Hier wordt tijdens de afspraak voor de vaccinaties uitleg over gegeven.

Extra beveiligingsmaatregelen

Wat tijdens de ontwikkeling van de digitale omgeving van Thuisvaccinatie.nl extra veel aandacht heeft gekregen, zijn de beveiligingsmaatregelen. “Klanten laten medische gegevens bij ons achter die natuurlijk nooit op straat mogen komen te liggen”, vertelt Chan. “Onze tablets hebben daarom uiteraard een pincode, maar om toegang te krijgen tot de medische gegevens moet er weer apart worden ingelogd. Dat kan alleen als er sprake is van een beveiligde verbinding. De medische gegevens staan bovendien op onze server en dus nooit op de tablet zelf.”

Blijven investeren en innoveren

Inmiddels zijn de eerste artsen van Thuisvaccinatie.nl op pad geweest met de tablet. “Dat is allemaal goed gegaan”, laat Chan weten. “Naast het feit dat werken voor hen nu een stuk efficiënter is, hopen we dat onze dienstverlening zo nog klantvriendelijker wordt. Dat is en blijft de reden waarom wij continu investeren en innoveren.”