Basisscholen moeten leerlingen beter screenen op tekenbeten

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
21-01-2014

BRABANT – Kinderen op basisscholen worden onvoldoende gescreend op tekenbeten. Dat blijkt uit onderzoek van de GGD Hart voor Brabant. De organisatie benaderde een kleine honderd basisscholen in de provincie voor het onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het Infectieziekten Bulletin van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Teken kunnen onder andere de ziekte van Lyme overbrengen, een infectieziekte die tot ernstige klachten kan leiden. Hoewel basisscholen in Brabant steeds beter weten hoe ze leerlingen tegen teken kunnen beschermen, kan de screening en dus het voorkomen van de ziekte van Lyme beter. Uit het onderzoek blijkt dat de helft van de scholen leerlingen niet binnen een dag screent nadat ze tijdens lesuren de natuur in zijn geweest. En dat moet anders. Als een besmette teek namelijk binnen 24 uur verwijderd wordt, is de kans op de infectieziekte Lyme vele malen kleiner.

Vanaf voorjaar extra alert op tekenbeten

Scholen die leerlingen niet screenen lieten de onderzoekers weten daar een goede reden voor te hebben. Zo geven ze aan dat leerlingen zelf bewust moeten worden van hun eigen lichaam, maar ook dat scholieren niet door een leerkracht onderzocht willen worden op tekenbeten.
Volgens een de onderzoekers moeten scholen vanaf het voorjaar extra alert zijn. Het aantal teken in Nederland neemt namelijk toe. Hoewel teken het hele jaar voorkomen, zijn zij het meest actief als de temperatuur boven de vijf tot tien graden komt. De meeste tekenbeten worden gemeld in de periode van maart tot en met oktober.

Lyme kan veel schade aanrichten

Iemand die gebeten is door een teek, kan rode en ringvormige uitslag op de plek waar hij of zij gebeten is krijgen. Dit kan het eerste signaal van de ziekte van Lyme zijn, maar hoeft niet. Hoewel de uitslag op den duur verdwijnt, kan de bacterie in het lichaam blijven en daar veel schade aanrichten. De eerste symptomen zijn divers maar soms griepachtige verschijnselen. Wordt de infectieziekte niet behandeld, dan kan dit gewrichtsklachten, huidaandoeningen en hartklachten tot gevolg hebben.