Bepaalde vormen van vogelgriep kunnen mensen besmetten

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
05-02-2014

Bepaalde vormen van het  aviaire influenza virus, beter bekend als de vogelgriep, kunnen mensen besmetten en ziektes veroorzaken. Hieronder vallen de varianten H5N1, H7N3, H7N7, H7N9 en H9N2. Hoewel de infectie meestal mild verloopt, zijn er ook gevallen bekend waarbij de infectie zeer ernstige en soms zelfs dodelijke gevolgen had. Dat meldt de World Health Organization (WHO).

De symptomen van vogelgriep bij de mens zijn meestal mild en lijken op griepachtige verschijnselen zoals koorts, hoesten, keelpijn en spierpijn. Maar mensen die besmet zijn kunnen ook last krijgen van ooginfecties, longontsteking, Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS, ook wel shocklong genoemd) en andere ernstige en levensbedreigende complicaties.

Meldingen uit verschillende werelddelen

Meldingen van besmettingen met het aviaire influenza virus bij vogels en mensen zijn afkomstig uit delen van Azië, Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Tijdens een uitbraak van vogelgriep onder pluimvee is er risico op besmetting voor mensen die in contact komen met besmette vogels of oppervlakken die verontreinigd zijn met uitscheidingsproducten van de dieren.
Bij bepaalde vormen van vogelgriep kunnen mensen besmet raken zonder dat er duidelijke tekenen van uitbraak zijn onder pluimvee. Desondanks is het risico van menselijke besmetting met aviaire influenza meestal klein. De infectie kan niet optreden na het eten van juist behandeld en gekookt gevogelte en eieren.

Geen reisbeperkingen

De WHO legt geen reisbeperkingen op naar getroffen landen. Maar de organisatie raadt reizigers in gebieden waar aviaire influenza voorkomt wel aan om kippenboerderijen, contact met levende dieren op vogelmarkten, plekken waar pluimvee geslacht wordt en alle oppervlakken met uitwerpselen van pluimvee of andere dieren te vermijden. Reizigers worden daarnaast aangeraden om hun handen regelmatig te wassen met water en zeep en het eten van onvoldoende gekookte of verhitte eieren te vermijden.

Bij symptomen meteen arts raadplegen

Het vogelgriepvirus is te herkennen aan griepachtige symptomen. Wanneer deze symptomen zich voordoen tijdens of na een reis door een gebied waar vogelgriep heerst, is tijdige handeling noodzakelijk. Reizigers die vermoeden aviaire influenza te hebben opgelopen en waarbij onverklaarbare luchtwegklachten optreden, dienen direct contact op te nemen met een (huis)arts.