Beter één prik dan geen prik

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
30-06-2014

“Bij voorkeur zes weken voor vertrek.” Dat is het advies dat wij mensen geven als zij vragen wanneer zij zich moeten laten vaccineren voor hun vakantie.
Bij Thuisvaccinatie.nl houden wij die zes weken aan, omdat de meeste vaccinaties een incubatietijd hebben. Daar komt bij dat er in sommige gevallen een tweede injectie nodig is. Ook bestaat de kans dat er (lichte) bijwerkingen optreden na de inenting. Hoofdpijn en lichte koorts zijn daar voorbeelden van. Ernstig? Absoluut niet. Maar je kunt beter thuis hoofdpijn en koorts hebben, dan tijdens je vlucht of vakantie.
Ik kan het me voorstellen dat je denkt dat vaccineren dus geen zin heeft als je een last-minute boekt. Maar niets is minder waar. Zelfs als je binnen een paar dagen naar een land vertrekt waar infectieziekten voorkomen, is inenten nog zinvol. Want niet alleen vaccinaties hebben een incubatietijd, maar ook infectieziekten. Tegen de tijd dat jij geïnfecteerd raakt,  heeft je lichaam vaak al voldoende afweerstoffen aangemaakt  om zichzelf te beschermen tegen het virus. Word je toch ziek? Dan is het verloop in de meeste gevallen minder ernstig dankzij de vaccinatie. Een bijkomend voordeel is dat de meeste inentingen jou jarenlang beschermen tegen besmetting. Je bent vaak dus al ‘voorzien’ voor je volgende reis. En die eventuele vaccinatiebijwerkingen zoals hoofdpijn en lichte koorts? Die zou ik voor lief nemen…
Voor alle last-minute-reizigers onder ons, pas ik mijn advies aan in: “Bij voorkeur zes weken voor vertrek, maar beter één prik dan geen prik”. Ga jij op korte termijn op vakantie en heb je nog geen vaccinaties gehad, dan weet je mij te vinden!

Moniek Wassenaar
Arts Thuisvaccinatie.nl