Bijna half miljoen Nederlanders ongevaccineerd naar een risicobestemming

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
30-04-2014

Bijna half miljoen Nederlanders ongevaccineerd naar een risicobestemming

Twee op de vijf ongevaccineerde reizigers niet bewust van de noodzaak vaccinatie

Bijna een half miljoen Nederlandse reizigers gaat op reis naar bestemmingen waar gezondheidsrisico’s zoals hepatitis voorkomen, maar laat zich niet vaccineren. Van deze reizigers zegt 37 procent zich niet bewust te zijn van de noodzaak van vaccinatie. Onder reizigers naar risicobestemmingen dichtbij huis ligt dit percentage op 39procent. Dit blijkt uit onderzoek dat Gezondopreis.nl liet uitvoeren door TNS NIPO onder ruim 800 respondenten die de afgelopen twee jaar op vakantie zijn geweest naar een risicobestemming.

Minder reizigers ongevaccineerd op reis

Ruim 1,4 miljoen Nederlanders gaat wel eens naar een vakantiebestemmingwaar je met infectieziekten te maken kunt krijgen. Hiervan laat 33 procent zich niet vaccineren. Dit is een verbetering ten opzichte van 2011, toen liet nog 39 procent zich niet vaccineren. Van de mensen die niet gevaccineerd zijn is driekwart vooraf niet geïnformeerd over mogelijke gezondheidsrisico’s. Maarten Boomsma, arts en hoofd Medische Zaken bij GlaxoSmithKline: ‘Bij risicobestemmingen denken reizigers vaak aan tropische verweg-bestemmingen. Dit terwijl 75 procent van de risicobestemmingen vrij dicht bij huis liggen. Denk hierbij aan Turkije,Egypte,Kroatië en Marokko.’

Reiziger verwacht meer informatie van reisbureau

37 procent van de vakantiegangers die zich niet laat vaccineren is zich niet bewust van de noodzaak
ervan. Van met name de vakantiegangers naar dichtbij bestemmingen wordt de helft niet geïnformeerd over mogelijke gezondheidsrisico’s in het desbetreffende land. Bijna twee derde van de reizigers is van mening dat het verstrekken van deze informatie de verantwoordelijkheid is van reisbureaus-en organisaties. ‘Vanuit een land met betrekkelijk weinig gezondheidsrisico’s vertrekken Nederlanders naar landen waar hygiëne lang niet altijd vanzelfsprekend is. Wanneer de eisorganisatie hierover geen informatie geeft, zoek dan zelf van tevoren uit welke vaccinaties voor het land van bestemming verplicht zijn of aanbevolen. Bezoek zo nodig een vaccinatiecentrum, travelclinic, GGD of deskundig huisarts voor een reisadvies,’ aldus Boomsma.

Over het onderzoek

Het onderzoek is in februari 2014 in opdracht van Gezondopreis.nl uitgevoerd door TNS NIPO onder ruim 800 respondenten. De respondenten van het onderzoek zijn de afgelopen twee jaar op vakantiegeweest naar risicolanden. Risicolanden zijn landen waar een verhoogd risico bestaat op infectieziekte(n). Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen dichtbij-bestemmingen (Turkije,Marokko, Egypte en Kroatië) en verweg-bestemmingen (Indonesië, Republiek van Zuid-Afrika,Thailand, China, Suriname, Vietnam, Maleisië, Costa Rica, Cambodja, India, Kenia, Sri Lanka, Tanzania en Gambia).

Over Gezondopreis.nl

Gezondopreis.nl stelt zich ten doel om vakantiegangers en zakenreizigers bewust te maken van gezondheidsrisico’s en preventie van mogelijke infectieziekten op reis. Een groot deel van de reizigers is namelijk onbekend met de mogelijke gezondheidsrisico’s die zij tijdens hun vakantie kunnen lopen. Zij nemen geen voorzorgsmaatregelen om hun (goede) gezondheid tijdens en na hun vakantie vast te houden. Gezondopreis.nl is een initiatief van GlaxoSmithKline en wordt ondersteund door experts op
het gebied van infectieziekten bij reizigers.