Buiktyfusvaccin Typhim Vi momenteel niet leverbaar

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
02-07-2013

HOOFDDORP – Het buiktyfusvaccin Typhim Vi is momenteel niet leverbaar.  Dat heeft Sanofi Pasteur MSD Nederland bekend gemaakt. Volgens de producent is de vraag naar Typhim Vi in Europa vele malen hoger dan voorzien waardoor het vaccin tijdelijk uit voorraad is.

Naast de hoge vraag speelt ook de verscherpte controle op het vaccin een rol in het tekort. In oktober 2012 werden twee partijen Typhim Vi teruggehaald omdat de vaccins mogelijk over een laag antigeengehalte beschikten. De procedure om de gemaakte doses Typhim Vi op de Europese markt te brengen zijn aan de hand daarvan aangescherpt. “Dat neemt meer tijd in beslag”, meldt de producent.

Onwenselijke situatie
In een bericht aan Thuisvaccinatie.nl laat de zegsman van Sanofi Pasteur MSD Nederland weten dat hij de situatie betreurt. “We begrijpen dat deze situatie voor jullie zeer onwenselijk is”, schrijft hij. En: “wij stellen alles in het werk om Typhim Vi weer zo snel mogelijk te kunnen leveren.”

Salmonellabacterie
Buiktyfus wordt veroorzaakt door besmetting met een salmonella bacterie. Deze bacterie komt vooral voor in landen waar de temperatuur hoog is en de hygiënische omstandigheden slecht. Een salmonella bacterie wordt overgebracht door besmet voedsel of drinkwater, maar u kunt ook geïnfecteerd raken door het eten van kip die niet gaar is, vlees, eieren of ongekookte melk. De symptomen van buiktyfus treden één tot drie weken na besmetting op. Vaak is er sprake van koorts, misselijkheid en hoofdpijn. Maar ook obstipatie of bloederige diarree kunnen symptomen zijn. In ernstige gevallen treedt er een bewustzijnsstoornis op.

Laat u goed informeren
Gaat u binnenkort op reis naar Afrika, Midden- en –Zuid-Amerika of Azië? Een vaccinatie tegen buiktyfus wordt aangeraden. Laat u dan ook goed informeren door één van de artsen van Thuisvaccinatie.nl.