Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
23-08-2013

HOOFDDORP – “De malariamug is bezig aan een opmars in Nederland.” Dat is de kop van een van de vele artikelen die de afgelopen weken verscheen in de media. Het aantal lokale uitbraken van de zogenoemde loodgrijze malariamug blijkt de afgelopen jaren sterk toegenomen. Maar wat betekent dat voor ons? Kan de steekmug ons ziek maken en moeten we maatregelen nemen?

De loodgrijze malariamug komt in Nederland vooral voor in kelders en rioolbuizen. Volgens een artikel van het NOS kunnen er in één gierkelder wel twee miljoen muggen zitten. “Als regenwater zich mengt met mestresten kunnen de muggen zich goed vermenigvuldigen”, staat geschreven. De malariamug zorgt in Nederland voor lokale plagen. Er zijn de afgelopen vijf jaar uitbraken gemeld in Twente, Noord-Limburg, Brabant en Barneveld. Volgens de Universiteit van Wageningen loopt het aantal meldingen in 2013 hoog op: “Voor 2009 was er geen enkele uitbraak. Dit jaar al zo’n tien.”

Afspraken maken over gierkelders

In het artikel van de NOS is ook te lezen dat het Onderzoeksinstituut Alterra van de Wageningen Universiteit vindt dat er duidelijke afspraken moeten worden gemaakt over oude gierkelders en rioolbuizen in Nederland. Zo moeten oude gierputten volgens het instituut met zand gevuld worden zodat de malariamug zich niet kan nestelen.

Kans op malaria bijzonder klein

De loodgrijze malariamug kan Plasmodium falciparum overdragen: een parasiet die de dood tot gevolg kan hebben. De muggen in Nederland zijn hier echter niet mee geïnfecteerd. De kans dat de mug malaria overbrengt is dan ook bijzonder klein. Wel zorgt een steek voor ongemakken in de vorm van ‘grote’ bulten.

Malaria als ‘import’ ziekte

Hoewel de kans dus heel klein is dat iemand in Nederland besmet raakt met malaria door een steek van de mug, komt de infectieziekte wel in ons land voor. “In Nederland kennen wij malaria als ‘import’ ziekte”, meldt het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op haar website. “In de periode 1970 tot 2000 hebben we een toename gezien in het aantal ‘import’ gevallen. Dit komt doordat malaria wereldwijd is toegenomen en door het feit dat er meer reizigersverkeer is tussen Nederland en de (sub)tropen.”  

Terugkeer malaria onwaarschijnlijk

Of malaria ooit terugkeert in Nederland? Volgens het LUMC is dat niet waarschijnlijk. Dit heeft onder andere te maken met de temperatuur. En ook al zou de temperatuur in Nederland fors toenemen door global warming, dan is de kans dat malaria overgebracht wordt van mens tot mens erg gering. De reden daarvan is de goede gezondheidszorg.