Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
15-07-2013

HOOFDDORP- De kranten hebben er begin juli vol mee gestaan: deze maand worden vermoedelijk 200.000 mensen in Nederland gebeten door een teek. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de Universiteit van Wageningen.  Het aantal beten ligt zo hoog, omdat veel mensen in deze zomermaand buiten zijn. Toch wil Thuisvaccinatie.nl er op wijzen dat teken het hele jaar door voorkomen. “Controleer uzelf dan ook regelmatig op beten”, zegt directeur Siu-Fung Chan.

Teken zijn er in Nederland het hele jaar. Is het warmer dan vijf tot ongeveer tien graden, dan worden de beestjes actief. Chan: “Hoewel het natuurlijk logisch is dat de meeste mensen tijdens de zomermaanden gebeten worden, komen er ook in de maanden maart tot en met oktober veel tekenbeten voor. Vooral mensen die veel in de natuur of in hun tuin te vinden zijn, lopen risico.” In de provincie Drenthe is het aantal tekenbeten het hoogst. De provincies Groningen, Utrecht en Gelderland volgen.

Drie procent wordt ziek

De 200.000 beten in juli zijn een schatting van het RIVM en de Universiteit van Wageningen. Het aantal is gebaseerd op gegevens van voorgaande jaren. Volgens de instellingen wordt zo’n drie procent van alle mensen die gebeten wordt ziek van de teek. Het beestje kan de Borreloa-bacterie bij zich dragen. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme.

Rode kring rondom beet

Wie besmet is met de ziekte van Lyme ziet enkele dagen tot weken een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. Het is dan ook uiterst belangrijk om niet alleen op teken te controleren, maar ook op deze rode plekjes. Want hoewel de besmetting goed behandeld kan worden met antibiotica, blijft deze vaak onopgemerkt. Wordt er geen behandeling toegepast, dan kunnen er ernstige klachten aan het hart ontstaan. Dat geldt ook voor gewrichten en zenuwen. De ziekte van Lyme kan zelfs de dood tot gevolg hebben.