Hepatitis A- en hepatitis AB-adviezen gewijzigd

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
07-08-2017

Hepatitis A- en hepatitis AB-adviezen gewijzigd

7 augustus 2017

Sinds maart 2017 is het hepatitis A vaccin niet leverbaar door diverse fabrikanten. Tevens is sinds april 2017 het combinatie hepatitis A/B vaccin (Twinirix en Ambirix) beperkt leverbaar. Het betreft een Europees leveringsprobleem. Om die reden is er per 20-04-2017 een aangepast beleid vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) gekomen. Thuisvaccinatie hanteerde dit beleid. Met ingang van 17 juli 2017 zal gedeeltelijk het oorspronkelijke LCR-beleid worden gehanteerd, omdat het hepatitis A vaccin weer beperkt leverbaar is.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe hepatitis A beleid?

Al onze klanten die een indicatie hebben voor een hepatitis A vaccinatie proberen wij een volledig hepatitis A vaccin te geven.
Het kan voorkomen dat deze weer tijdelijk niet leverbaar is. In die gevallen bieden wij onze klanten één combinatie hepatitis A/B vaccinatie aan in plaats van één reguliere hepatitis A vaccinatie. De combinatie hepatitis A/B vaccinatie bevat een halve hepatitis A dosering en een hele hepatitis B dosering. Hiermee bent u gedeeltelijk beschermd tegen hepatitis A tijdens de reis. Bij personen die in het verleden reeds een volledige hepatitis B serie hebben gehad kan de hepatitis A/B vaccinatie veilig gegeven worden.
Ook kan het voorkomen dat u juist een combinatie hepatitis A/B vaccinatie nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u deze in het verleden al 1 of 2 keer heeft gehad. Ook hierbij geldt dat het vaccin mogelijk weer tijdelijk niet leverbaar wordt. In dat geval zal de arts uitwijken naar een volledig hepatitis A vaccin waarbij u de keuze krijgt om een los hepatitis B vaccin erbij te nemen.

De beschermingsduur van de eerste hepatitis A vaccinatie is minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar. Wij zullen klanten die langer dan 1 jaar geleden een hepatitis A vaccinatie hebben gehad weer een herhaling van de hepatitis A vaccinatie aan kunnen bieden.

Daarnaast waren er voorheen een drietal landen waarbij het tijdelijk niet meer nodig was om gevaccineerd te worden tegen hepatitis A: Thailand, Turkije en Zuid-Afrika. Met ingang van 17 juli 2017 kunnen wij reizigers naar een van deze drie gebieden weer een hepatitis A vaccinatie aanbieden.

Wat betekent dit voor u als reiziger?

De meeste klanten zullen een volledige hepatitis A vaccinatie krijgen waarmee zij voldoende tegen hepatitis A beschermd zijn tijdens de reis. In enkele gevallen, wanneer het hepatitis A vaccin tijdelijk slecht leverbaar is en wij moeten uitwijken naar 1 hepatitis A/B vaccinatie, zal dat niet het geval zijn. Voor die reizigers geldt dat hygienemaatregelen belangrijk zijn om ziekte te voorkomen. Meer informatie over hepatitis A en hoe u het kunt voorkomen kunt u hier vinden.
Voor kinderen onder de 16 jaar geldt dat zij wel voldoende beschermd zijn tegen hepatitis A met 1 hepatitis A/B vaccinatie voor de reis.

Kosten beleid

Mogelijk leidt het aangepaste beleid met betrekking tot hepatitis A vaccinaties tot extra kosten voor u, omdat er andere vaccins moeten worden gebruikt of meerdere herhalingen van een vaccin nodig zijn. Thuisvaccinatie berekent dan de kosten per persoon en per consult. Hier  kunt u meer informatie vinden over onze kosten.
 
Aangezien wij het beleid van LCR volgen, gaan wij er van uit, dat indien uw zorgverzekeraar reisvaccinaties vergoed, ook de extra kosten van dit aangepast beleid vergoed worden. Vergoedt uw zorgverzekeraar geen reisvaccinaties, dan zullen de extra kosten als gevolg van het aangepaste beleid ook niet vergoed worden en zult u deze extra kosten derhalve zelf dienen te betalen. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welke kosten worden vergoed