Hepatitis A- en hepatitis AB-adviezen tijdelijk gewijzigd

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
14-07-2017

Sinds maart 2017 is het hepatitis A vaccin niet leverbaar door diverse fabrikanten. Tevens is sinds april 2017 het combinatie hepatitis A/B vaccin (Twinirix en Ambirix) beperkt leverbaar. Het betreft een Europees leveringsprobleem. Om die reden is er per 20-04-2017 een aangepast beleid vanuit het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) gekomen. Thuisvaccinatie hanteerde dit beleid. Met ingang van 17 juli 2017 zal gedeeltelijk het oorspronkelijke LCR-beleid worden gehanteerd, omdat het hepatitis A vaccin weer beperkt leverbaar is.

Wat zijn de gevolgen van het nieuwe hepatitis A beleid?

Al onze klanten die een indicatie hebben voor een hepatitis A vaccinatie proberen wij een volledig hepatitis A vaccin te geven.
Het kan voorkomen dat deze weer tijdelijk niet leverbaar is. In die gevallen bieden wij onze klanten één combinatie hepatitis A/B vaccinatie aan in plaats van één reguliere hepatitis A vaccinatie. De combinatie hepatitis A/B vaccinatie bevat een halve hepatitis A dosering en een hele hepatitis B dosering. Hiermee bent u gedeeltelijk beschermd tegen hepatitis A tijdens de reis. Ook voor personen die in het verleden reeds een volledige hepatitis B serie hebben gehad mag de combinatie hepatitis A/B vaccinatie gebruikt worden.
Ook kan het voorkomen dat u juist een combinatie hepatitis A/B vaccinatie nodig heeft, bijvoorbeeld omdat u deze in het verleden al 1 of 2 keer heeft gehad. Ook hierbij geldt dat het vaccin mogelijk weer tijdelijk niet leverbaar wordt. In dat geval zal de arts uitwijken naar een volledig hepatitis A vaccin waarbij u de keuze krijgt om een los hepatitis B vaccin erbij te nemen.

De beschermingsduur van de eerste hepatitis A vaccinatie is minimaal 1 jaar, hoogstwaarschijnlijk in ieder geval 3 jaar. Indien u tot 3 jaar geleden een hepatitis A vaccinatie heeft gehad, zult u nu niet in aanmerking komen voor een herhaling.

Daarnaast waren er voorheen een drietal landen waarbij het tijdelijk niet meer nodig was om gevaccineerd te worden tegen hepatitis A: Thailand, Turkije en Zuid-Afrika. Met ingang van 17 juli 2017 kunnen we een deel van het aangepaste LCR beleid met betrekking tot de hepatitis A vaccinatie terugdraaien, wat ertoe leidt dat reizigers naar Thailand, Turkije en Zuid-Afrika de hepatitis A vaccinatie weer kunnen krijgen.

Wat betekent dit voor u als reiziger?

Met één combinatie hepatitis A/B vaccinatie voor de reis OF één hepatitis A vaccinatie korter dan 3 jaar geleden bent u gedurende uw reis waarschijnlijk voldoende beschermd tegen hepatitis A. Hygiënemaatregelen zijn naast de vaccinatie belangrijk om te voorkomen dat u ziek wordt. Meer informatie over hepatitis A en hoe u het kunt voorkomen kunt u hier vinden.
Kinderen tot en met 15 jaar zijn volledig beschermd tegen hepatitis A gedurende drie jaar met één hepatitis A/B vaccinatie (Ambirix).

Kosten beleid

Mogelijk leidt het aangepaste beleid met betrekking tot hepatitis A vaccinaties tot extra kosten voor u, omdat er andere vaccins moeten worden gebruikt of meerdere herhalingen van een vaccin nodig zijn. Thuisvaccinatie berekent dan de kosten per persoon en per consult. Kijk voor meer informatie over onze kosten van de vaccinaties.
 
Aangezien wij het beleid van LCR volgen, gaan wij er van uit, dat indien uw zorgverzekeraar reisvaccinaties vergoed, ook de extra kosten van dit aangepast beleid vergoed worden. Vergoedt uw zorgverzekeraar geen reisvaccinaties, dan zullen de extra kosten als gevolg van het aangepaste beleid ook niet vergoed worden en zult u deze extra kosten derhalve zelf dienen te betalen. U kunt bij uw zorgverzekeraar navragen welke kosten worden vergoed