Informatie over bijwerkingen van de griepvaccinatie

 

Na het ontvangen van een griepvaccinatie zou u last kunnen krijgen van bijwerkingen. Het maakt daarvoor niet uit of u de vaccinatie via ons in de thuissituatie of op het werk ontvangt of dat dit bij een vaccinatiecentrum op locatie gebeurt: het risico op bijwerkingen blijft altijd aanwezig. We vinden het erg belangrijk om u op de hoogte te brengen van deze mogelijke bijwerkingen.

De meeste mensen ervaren geen of weinig bijwerkingen. Er kunnen lichte tot milde klachten ontstaan die meestal een tot twee dagen duren: dit noemen we niet-ernstige bijwerkingen. Deze klachten zullen vanzelf weer verdwijnen. 
Er is een zeer kleine kans dat er ernstige bijwerkingen kunnen ontstaan. Deze bijwerkingen ontstaan zeer zelden: het risico op ernstige bijwerkingen is ongeveer gelijk aan het risico dat iemand loopt om in Nederland getroffen te worden door de bliksem.

Hieronder vindt u een opsomming van mogelijke klachten die kunnen optreden na een griepvaccinatie. Dit is een algemene lijst. Het kan zijn dat bepaalde bijwerkingen voor een specifieke vaccinatie minder vaak voorkomen dan op onderstaande lijst is aangegeven.

Zeer vaak (>10%): pijn ter plaatse van de injectie, hoofdpijn, vermoeidheid, spierpijn, lichaamszwakte.

Vaak  (1-10%): zwelling, roodheid, ontstaan van blauwe plek of verharding op de injectieplaats, zweten, gewrichtspijn, koorts, rillingen.

Soms (0,1-1%): jeuk, warmte op de injectieplaats, zwelling van lymfeklieren, duizeligheid, opvliegers, diarree, misselijkheid.

Zelden (0,1-0,01%): Overgevoeligheid, allergische reactie zoals huiduitslag, netelroos, jeuk, allergisch eczeem, ophoping van vocht. Slaperigheid, kortademigheid, griepachtige verschijnselen.

Verder zijn gemeld: Afname van witte bloedcellen, zenuwpijn, koortsstuipen, andere neurologische verschijnselen zoals ontsteking van de hersenen, ontsteking van zenuwbanen en het Guillain-Barrésyndroom. Onsteking van bloedvaten met in zeer zeldzame gevallen voorbijgaande nierproblemen.

Voor meer informatie over bijwerkingen verwijzen wij u graag naar Bijwerkingencentrum Lareb: https://www.lareb.nl/nl/databank/result?formGroup=&atc=J07BB02&ref=fk

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies