Mazelen uitbraak in Roemenië en Italië

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
29-05-2017

In zowel Roemenië als Italië is een grote mazelenuitbraak gaande. Het LCR adviseert voor kinderen van 6 tot 14 maanden en volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 die naar Roemenië gaan te vaccineren tegen mazelen. Mensen geboren tussen 1965 en 1976 hebben een mogelijk verhoogd risico omdat destijds het mazelen vaccin niet standaard in het Rijksvaccinatieprogramma aanwezig was. Wanneer u de mazelen heeft doorgemaakt of wanneer u eerder gevaccineerd bent tegen mazelen, bent u levenslang beschermd tegen een nieuwe infectie.
Als de mazelen vaccinatie voor de eerste verjaardag wordt gegeven dient deze op 14 maanden herhaald te worden. We maken bij Thuisvaccinatie gebruik van het gecombineerde BMR vaccin (bof, mazelen, rode hond).

In Italië is een situatie gaande die enigszins vergelijkbaar is met die van Nederland in 2013/2014. Er zijn daar sinds begin 2017 tot nu, 2400 gevallen van mazelen gemeld, verspreid over het land, met name onder niet-gevaccineerde personen. Daarom wordt er nu in Italië extra aandacht gevraagd voor de verspreiding van de ziekte en vaccinatie om deze te voorkomen. Voor kinderen die op vakantie gaan naar Italië is het van belang dat ze tijdig volgens het Rijksvaccinatieprogramma te laten vaccineren. Bij nauw contact met de lokale bevolking (logeren bij Italianen thuis) kan bij kinderen tussen 6 en 14 maanden vervroegde vaccinatie overwogen worden. Volwassenen geboren in Nederland tussen 1965 en 1976 kunnen verhoogd risico lopen.