Micronaaldpleisters kunnen grote rol spelen in preventie infectieziekten

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
26-03-2014
AMERIKA – Volgens Amerikaanse onderzoekers is het idee om mensen zichzelf vaccins te laten toedienen in de vorm van micronaaldpleisters een ‘haalbare methode’. Dat schrijven zij in het tijdschrift Vaccine. De onderzoekers verwachten dat het vaccinatiepercentage zo flink kan stijgen waardoor infectieziekten meer voorkomen kunnen worden. Ook kan de methode voor een flinke besparing zorgen. 
 
De Amerikaanse wetenschappers voerden onderzoek uit onder 91 personen. Zij kregen prototypes  van de micronaaldpleisters en een korte uitleg over het gebruik ervan.De pleisters bevatten allemaal vijftig micronaalden die pijnloos in de huid worden gebracht bij het opplakken. De deelnemers van het onderzoek kregen meerdere pleisters mee: voor zichzelf, maar ook voor gezinsleden. In de prototypen was overigens geen vaccin verwerkt. Het onderzoek was vooral bedoeld om de gebruiksvriendelijkheid van de methode te testen. 
 
Uit het onderzoek blijkt dat alle proefpersonen de micronaaldpleisters juist wisten te gebruiken. Dankzij het feit dat de pleisters geen pijn veroorzaken (in tegenstelling tot een injectie) steeg het aantal personen dat bereid was zich te laten vaccineren van 46 procent naar 65 procent. Deze uitkomst is volgens de onderzoekers van groot belang. Zij geloven dat de micropleisters een grote rol kunnen spelen in de preventie van infectieziekten.