Onderzoekers waarschuwen voor risico op dengue tijdens WK

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
10-12-2013
BRAZILIË – Mensen die volgend jaar het WK voetbal in Brazilië bijwonen, moeten diverse mugwerende maatregelen treffen. Dit om besmetting met dengue te voorkomen. Het virus, dat ook knokkelkoorts wordt genoemd, verspreidt zich namelijk in Brazilië. Daarvoor waarschuwen Britse onderzoekers in het tijdschrift Nature. 
 
Dengue wordt door overdag actieve muggen overgedragen. Meestal verloopt de ziekte onschuldig en krijgen mensen die besmet zijn alleen last van koorts, hoofdpijn, een verminderde eetlust, misselijkheid en lage rugpijn. Soms komt daar ook huiduitslag bij. Maar knokkelkoorts kan ook voor ernstige complicaties zorgen. Dit kan gebeuren bij mensen die eerder besmet raakten met het virus. Zij krijgen eerst klachten die lijken op de 'normale variant', maar later kunnen daar buikpijn, een klamme huid en bloedend tandvlees bijkomen. Dengue kan in sommige gevallen eindigen in een shock of zelfs de dood. In Brazilië zijn inmiddels al ruim vijfhonderd mensen overleden aan het virus. 

Voorlichting door overheid en FIFA

In het artikel in Nature is te lezen dat knokkelkoorts onder andere voorkomt in Fortaleza, Natal en Salvador: plekken waar straks het WK voetbal wordt gespeeld. Omdat er geen vaccin of medicijn beschikbaar is voor dengue, adviseren de onderzoekers om diverse voorzorgsmaatregelen te treffen om muggenbeten te voorkomen. Zo moeten deuren en ramen van hotelkamers gesloten blijven en kunnen mensen het beste kleding dragen die het hele lichaam bedekt. Tevens is het belangrijk om u goed in te smeren met muggenmelk die DEET bevat. De onderzoekers vinden dat de Braziliaanse overheid en de FIFA supporters moeten voorlichten over dengue en deze maatregelen. 

Mug vooral overdag actief

Knokkelkoorts wordt overgedragen door een besmette mug: de vrouwelijke Aedes Aegypti mug. Deze mug is vooral overdag actief. Symptomen van dengue verschijnen meestal tussen 3 en 14 dagen na besmetting. Binnen 6 dagen verdwijnen ze meestal vanzelf. Als u vermoedt dat u besmet bent met knokkelkoorts, dan is het belangrijk dat u direct contact opneemt met een arts.