Radboudumc krijgt 3,4 miljoen dollar subsidie voor malariavaccin

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
20-12-2013

NIJMEGEN – Het Radboudumc heeft een subsidie van 3,4 miljoen dollar gekregen van de Bill & Melinda Gates Foundation. Met het bedrag kan het onderzoeksteam dat geleid wordt door Robert Sauerwein, hoogleraar medische parasitologie, de komende jaren werken aan de verdere ontwikkeling van een vaccin tegen malaria.

Het onderzoeksteam van Sauerwein ontdekte ruim twee jaar geleden een nieuwe methode om een vaccin tegen malaria te ontwikkelen. “We hebben in ons laboratorium laten zien dat mensen een goede bescherming tegen malaria opbouwen als ze het malariamedicijn chloroquine krijgen en in diezelfde periode ook enkele keren door meerdere besmette malariamuggen worden gebeten. Zonder dat ze daarbij malaria krijgen. Hun afweerreactie tegen malaria is dan zo goed, dat ze daarna volledig beschermd zijn tegen een nieuwe infectie”, laat de hoogleraar weten in een persbericht.

Vaccins heel gericht ontwikkelen

De resultaten van het onderzoek van Sauerwein en zijn onderzoeksteam werden gepubliceerd in diverse vakbladen. De Bill & Melinda Gates Foundation besloot aan de hand daarvan om de subsidie toe te kennen. Met het bedrag kan het team de komende jaren het onderzoek voortzetten. Sauerwein wil het mechanisme waarop de afweer ontstaat eerst heel nauwkeurig analyseren. “Met die kennis kunnen we vaccins op een gerichte en rationele manier verder ontwikkelen.”  

Malariavaccin pas over vijf jaar op de markt

Een tweede doel van Sauerwein en zijn team is de werking van het ontwikkelde vaccin te testen op verschillende parasietenstammen. “In de natuur komen veel verschillende stammen voor met uiteenlopende genetische variaties. Ons ontwikkelde vaccin is getest op één bepaalde stam. We willen weten of de bescherming ook optreedt bij infectie door meerdere stammen. Is dat zo, dan komt de toepassing van het vaccin weer een belangrijke stap dichterbij.”  De hoogleraar laat ook weten dat het overigens nog zeker vijf jaar duurt voordat er een malariavaccin op de markt komt.

In 2012 207 miljoen mensen besmet met malaria

Malaria is één van de meest voorkomende en ernstige infectieziektes in de wereld. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat er in 2012 ongeveer 207 miljoen mensen met malaria waren. Voor ruim 600.000 mensen leidde malaria in 2012 tot de dood. Malaria komt vooral voor in Afrika en Zuidoost-Azië.