Reisagenten hebben dringende behoefte aan actuele informatie vaccinaties

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
04-08-2014

HOOFDDORP – Reisagenten spelen een belangrijke rol in de voorlichting van reizigers over vaccinaties. Zij voelen zich vaak zelfs verplicht om een basisadvies te geven. Helaas blijkt het geven van dit advies lastig omdat lang niet altijd duidelijk is welke vaccinatie informatie up-to-date is. Er is dan ook een dringende behoefte aan een folder of website met actuele reis medische informatie. Dat blijkt uit onderzoek van Thuisvaccinatie.nl onder ruim 500 reisagenten.

In februari van dit jaar liet Gezondopreis.nl een onderzoek uitvoeren waaruit bleek dat bijna een half miljoen Nederlanders naar landen reizen waar infectieziekten voorkomen zonder zich te laten vaccineren. Maar liefst 37 procent van deze mensen geeft aan niet bewust te zijn van de noodzaak van reisvaccinaties. Vaak zijn ze vooraf niet geïnformeerd over mogelijke gezondheidsrisico’s in het land van bestemming. Twee derde van de respondenten vindt dit de verantwoordelijkheid van reisbureaus- en organisaties.

Reisagenten onvoldoende ondersteund

Siu-Fung Chan, directeur van Thuisvaccinatie.nl, is het daar deels mee eens. “Reisagenten kunnen inderdaad een belangrijke rol spelen in de voorlichting over vaccinaties, maar dan moeten ze wel goed ondersteund worden.” En dat gebeurt niet voldoende, blijkt uit het onderzoek van Thuisvaccinatie.nl. “Ruim 93 procent van de ondervraagde reisagenten zegt behoefte te hebben aan een uitgebreide folder of website met actuele informatie over infectieziekten en het bijbehorende vaccinatieadvies.”

Adviezen vaccinatiecentra verschillen

Hoewel de meeste reisagenten goed op de hoogte zijn van gezondheidsrisico’s op reis, is het voor hen lastig om een goed basisadvies te geven. Enkele opmerkingen uit de enquête: “De vaccinatieadviezen die centra geven, verschillen van elkaar. Welk advies is nu betrouwbaar?”, “Ik kan geen goed advies geven omdat er telkens zaken veranderen. Daarom verwijs ik mijn klanten meteen door” en “Hoewel veel vaccinaties niet verplicht zijn, worden ze wel dringend aanbevolen. Bij niet verplicht zeggen klanten gelijk ‘oh niet nodig’. Hoe moeten wij hier mee omgaan?”.

Brug tussen reizigers en vaccinatiecentra

Een groot deel van de reisagenten die meewerkten aan het onderzoek van Thuisvaccinatie.nl vindt dat het belang van reisvaccinaties meer benadrukt moet worden. “De overheid, zorgverzekeraars, reisorganisaties, vaccinatiecentra én media moeten op dit gebied meer samenwerken.” Als het nut van vaccinaties eenmaal duidelijker is, wil maar liefst 88 procent van de ondervraagden de ‘brug’ tussen reizigers en vaccinatiecentra zijn. “We hebben alleen wel meer kennis nodig.”

Over Thuisvaccinatie.nl

Thuisvaccinatie.nl is de grootste landelijke organisatie voor reisvaccinaties aan huis. Naast het geven van vaccinaties zet Thuisvaccinatie.nl ook hoog in op voorlichting over infectieziekten en het nut van vaccinaties.