Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
30-09-2013

Israël – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is bezorgd over het poliovirus in Israël. De infectieziekte is nu ook opgedoken in Jeruzalem. Reformatorische kerkgangers die naar Israël willen reizen, worden dringend geadviseerd om zich te laten vaccineren. Mochten zij zich niet willen laten inenten, dan wordt de reis afgeraden. Dat meldt het Reformatorisch Dagblad.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 3 juni 2013 bekend gemaakt dat het poliovirus is Israël in het rioolwater is geconstateerd. Dat was voor het laatst het geval in 2002. Het zogenoemde wild poliovirus type 1 (WPV1) werd tijdens een routinecontrole aangetroffen in het riool van de steden Rahat en Beer Sheba. Het virus blijkt zich nu te verspreiden. In het Reformatorisch Dagblad vertelt dr. Harrie van der Avoort, senior onderzoeker polio bij het RIVM in Bilthoven: “Er zijn monsters genomen van de ontlasting van Israëliërs en in tien procent van deze monsters is het virus aangetroffen. Het lijkt erop dat deze vorm van polio zich makkelijk verspreidt.”

Polio

Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, is een virale infectie die zeer gevaarlijk is. Het virus leeft in de keel en darmen. Deze vorm van polio wordt via de ontlasting overgedragen. Zelfs als mensen zich wel hebben laten vaccineren, kunnen zij het virus verspreiden. En dat is zorgelijk. Daarom is Israël begonnen met het vaccineren van haar inwoners. Inmiddels zijn ruim 700.000 kinderen opnieuw gevaccineerd. Het vaccin, een verzwakt levend virus, wordt gegeven in de vorm van druppels op de tong. “Er is gekozen voor deze druppels, omdat dit vaccin sneller en betere immuniteit geeft dan het poliovaccin IPV", staat in het dagblad geschreven. Na besmetting treden binnen 1 tot 2 weken de eerste symptomen op zoals hoofdpijn, vermoeidheid, stijve nek en rug- en spierpijn. Het virus kan de hersenen of het ruggenmerg ernstig aantasten waardoor de spieren verlamd raken. Polio kan de dood tot gevolg hebben.

Laatste uitbraak polio in Nederland

De laatste polio uitbraak in Nederland van type 1 was in 1978. Iedereen die na 1978 is geboren en niet gevaccineerd is tegen polio, is niet beschermd tegen het virus dat is opgedoken in Israël. Omdat reformatorische christenen Israël graag bezoeken, uit het RIVM haar zorgen. "Het is belangrijk dat zij zich laten vaccineren. Want ook al worden zij niet ziek, zij kunnen het virus toch verspreiden in Nederland. Dit moet voorkomen worden." Het advies van het RIVM luidt dan ook: "Laat u vaccineren tegen polio als u naar Israël reist of stel de reis uit. Is het langer dan 10 jaar geleden dat u uw laatste poliovaccinatie heeft gehad? Laat u dan opnieuw inenten. Houd bovendien rekening met hygiëne. Was uw handen grondig na een toiletbezoek en voor het eten. Hierdoor neemt het risico op besmetting af.”