Ruim 12.000 Hondurezen besmet met dengue

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
12-08-2013

HONDURAS – In Honduras zijn ruim 12.000 mensen besmet met dengue. Aan het virus zijn inmiddels 16 mensen overleden. De regering van Honduras heeft de noodtoestand uitgeroepen. Dat meldt de Volkskrant in een nieuwsbericht op haar website.

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een virus dat door muggen wordt verspreid. Vaak verloopt de ziekte onschuldig met koorts, hoofdpijn en misselijkheid. Maar het virus kan ook inwendige bloedingen veroorzaken en de bloedsomloop afsluiten. Dengue heeft dan vaak een dodelijke afloop. Een vaccinatie tegen knokkelkoorts is er nog niet.

In het artikel van de Volkskrant staat dat de bestrijding van de ziekte en de muggen die het virus verspreiden nu de hoogste prioriteit hebben. Volgens Salvador Pineda, minister van Volksgezondheid, is in meer dan de helft van alle gemeentes in Honduras dengue geconstateerd. In 2012 overleden 2 Hondurezen aan knokkelkoorts, in 2011 niemand. De ergste uitbraak in Honduras was in 2010: toen raakten meer dan 66.000 mensen besmet met het virus. 83 van hen overleden.

Ook in de Chinese provincie Guangdong is dengue uitgebroken