Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
27-09-2013

Rusland – Russische wetenschappers werken op dit moment aan een vaccin dat moet helpen bij stoppen met roken. Het vaccin zou antilichamen aanmaken die nicotine blokkeren voordat het de hersenen bereikt. De onderzoekers verwachten dat het vaccin tegen roken op zijn vroegst over vijf jaar verkrijgbaar is.

Het vaccin tegen roken wordt ontwikkeld door Selecta RUS, een dochteronderneming van een groot en innovatief Amerikaans bedrijf. Selecta Rus vestigde zich in 2012 in Khinki. Er werd volgens Dmitry Ovchinnikov, plaatsvervangend directeur van Selecta RUS, voor Rusland gekozen omdat daar deskundigen zijn die het vaccin met de vereiste kwalificaties kunnen testen. Daarnaast krijgt het bedrijf subsidie voor dit project van het Russische Ministerie van Industrie en Handel.

Vaccin grote doorbraak

Volgens Ovchinnikov zijn de huidige manieren om van tabaksverslaving af te komen niet effectief. De directeur denkt met het vaccin een grote doorbraak te maken. “Doordat antilichamen de nicotine blokkeren, wordt het gevoel van euforie en tevredenheid geblokkeerd. Zo wordt de keten van pathologische tabaksverslaving gebroken.”

Kwart Nederlanders rookt

Het aantal Nederlanders dat rookt, is de afgelopen jaren weer gestegen. Volgens het Continu Onderzoek Rookgewoonten dat TNS NIPO in opdracht van STIVORO uitvoerde, rookt momenteel meer dan een kwart van de Nederlanders. Dat terwijl het aantal rokers in 2011 spectaculair daalde. Volgens STIVORO was dat vooral te danken aan de invoering van een vergoeding voor stoppen-met-rokenprogramma’s vanuit de basiszorgverzekering. “De huidige toename van het aantal rokers kan een gevolg zijn van het stoppen van de vergoeding en doordat er weinig aandacht besteed wordt aan tabaksontmoediging.”

Twijfels over haalbaarheid

Siu-Fung Chan, directeur van Thuisvaccinatie.nl, twijfelt aan de haalbaarheid van het vaccin tegen roken. “Maar als het de Russische wetenschappers lukt, zou dit natuurlijk een ideale oplossing kunnen zijn voor de rokers die niet kunnen, maar wel willen stoppen met roken. We wachten de resultaten met veel belangstelling af.”