Thuisvaccinatie artsen in de coronacrisis – wat houdt ze bezig?

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
08-05-2020

Interview Thuisvaccinatie arts Sandra Bouten, momenteel in actie bij de GGD

Onze artsen komen al een tijdje niet meer bij u thuis om te vaccineren. Maar gelukkig zitten ze niet allemaal thuis op de bank. Zo besteedt onze arts Sandra Bouten de uren die ze normaal gesproken voor Thuisvaccinatie werkt nu aan corona-werkzaamheden bij de GGD.

Voor de coronacrisis hield ze zich met name bezig met infectieziekten als kinkhoest en hepatitis. Dit zag ze de afgelopen weken veranderen naar een werkweek die vooral in het teken staat van het nieuwe coronavirus. Sandra: “In het begin werden we echt geleefd door het virus. Er veranderde zoveel in korte tijd dat het leek alsof we van reorganisatie in reorganisatie zaten.” Nu de GGD’en waar ze werkt zijn opgeschaald en er elke dag minder besmettingen bij komen, merkt ze dat er meer ruimte is om vooruit te denken en proactief bezig te zijn.

Maar hoe ziet een werkdag van Sandra er nu uit? Voor de coronacrisis werkte ze al twee dagen bij de GGD. Op die locatie houdt ze zich in het team infectieziektebestrijding vooral bezig met de vertaling van het landelijke beleid naar de regionale situatie. Daarnaast beantwoordt ze de complexere vragen die vanuit de gemeenschap binnen komen. “Vragen die buiten de richtlijnen vallen, van bijvoorbeeld huisartsen, het onderwijs of de veiligheidsregio, hebben maatwerk nodig. We overleggen dan binnen ons team en met de betrokken organisaties om tot een passend antwoord te komen. Dit vereist een goede samenwerking” vertelt ze. Ook maken ze bijvoorbeeld plannen over hoe ze de basisscholen en kinderdagverblijven die straks weer opengaan het beste kunnen ondersteunen.

Op de andere locatie, waar Sandra sinds de crisis werkt, houdt ze zich met name bezig met ondersteunende werkzaamheden. Doordat ze in twee verschillende regio’s werkzaam is, kan ze input vanuit beide locaties leveren. Hoewel dit voor veel mensen een hele vervelende, onzekere periode is, zitten er voor Sandra ook erg leerzame en interessante kanten aan.

Voordat het coronavirus Nederland bereikte was Sandra bezig met de opleiding tot reizigersgeneeskundig arts. Nu het reizen, en daarmee de reizigerszorg zo goed als stil ligt, heeft ze deze opleiding voor nu naast zich neer moeten leggen. Ze hoopt natuurlijk dat ze dit over niet al te lange tijd weer kan oppakken. En wij hopen ook dat we haar op korte termijn weer kunnen inzetten voor reizigersconsulten bij u aan huis!