Medicijnen mee op reis

Gebruikt u medicijnen en gaat u binnenkort op reis? Dan zijn er een aantal regels waar u rekening mee moet houden. Er zijn twee soorten medicijnen die veel meegenomen worden op vakantie: zelfzorgmedicijnen en medicijnen op recept.
Zelfzorgmedicijnen zijn bijvoorbeeld paracetamol, hooikoortsmedicijnen of een insectenspray met DEET. Deze medicijnen kunt u meestal zonder problemen meenemen. Let er wel op dat ze alleen voor eigen gebruik zijn. Als u tien doosjes paracetamol bij u heeft, wekt u natuurlijk de indruk dat u de medicatie meeneemt voor andere doeleinden.
Voor medicijnen op recept gelden een aantal regels. Voldoet u hier niet aan, dan riskeert u een boete en loopt u het risico dat u de medicatie bijvoorbeeld niet mee mag nemen. De regels samengevat:

Medicijnen en de Schengenlanden

Als u op vakantie gaat naar één van de Schengenlanden gelden bepaalde regels. De Schengenlanden zijn de 22 EU-landen plus IJsland, Zwitserland, Liechtenstein en Noorwegen. De zogeheten Schengenverklaring is dan van kracht. Dit betekent dat u alle medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee mag nemen mits u de Schengenverklaring ingevuld bij u heeft. Uw arts kan u dit formulier geven, maar u kunt hem ook downloaden via het internet. U dient de verklaring samen met uw arts in te vullen. De medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn onder andere ADHD medicatie zoals Ritalin, maar ook slaapmiddelen, medicinale cannabis en sterke pijnstillers. Een Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Gaat u langer op vakantie? Dan heeft u meerdere verklaringen nodig met aansluitende data.

Medicijnen en Niet-Schengenlanden

Gaat u op vakantie naar een ‘niet-Schengenland’ en wilt u medicijnen op recept meenemen? Dan heeft u een verklaring van uw arts nodig. Deze artsenverklaring moet meestal in het Engels ingevuld worden. U kunt uw verklaring downloaden op de website van Farmatec. Farmatec is onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ingevulde verklaring moet eerst opgestuurd worden naar Farmatec. Zij legaliseren hem en sturen de verklaring vervolgens naar u terug. Een aanvraag duurt ongeveer vier weken. Zorg er dus voor dat u dit op tijd regelt! De artsenverklaring is 1 jaar geldig. De ingevulde verklaring moet vervolgens goedgekeurd worden door het consulaat of de ambassade van uw vakantiebestemming.

Medicijnen en het vliegtuig

Als u op vliegvakantie gaat, is het raadzaam om uw medicijnen in uw handbagage mee te nemen. Zo kunt u ze eenvoudig en snel aan de douane laten zien als dit nodig is. Zorg ervoor dat ze in de originele verpakking zitten en natuurlijk dat u de Schengen- of artsenverklaring altijd bij de hand heeft!

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies