Hoogteziekte

Hoogteziekte is een begrip waar de meeste mensen wel eens van gehoord hebben. Vooral bergbeklimmers zijn er bekend mee. U kunt hoogteziekte krijgen als u erg snel naar een enorme hoogte wandelt of klimt. Denk hierbij aan meer dan 300 meter per dag. U kunt al last krijgen van hoogteziekte als u zich hoger dan 2500 meter bevindt. De Kilimanjaro in Tanzania is een populaire ‘hoge’ vakantiebestemming. Deze berg is zo’n 5895 meter hoog. Of u last van hoogteziekte krijgt, is moeilijk in te schatten. Niet iedereen is er namelijk even gevoelig voor. Als u last krijgt van hoogteziekte, dan betekent dit dat uw hersenen niet genoeg zuurstof krijgen. De lucht bevat namelijk minder zuurstof op hoogte. Ons lichaam kan zich hierop aanpassen, maar heeft daar wel tijd voor nodig. Hoe sneller u ‘stijgt’, hoe groter de kans op hoogteziekte. 

Hoogteziekte en symptomen

De vorm van de hoogteziekte bepaalt de symptomen. Als u een milde vorm van hoogteziekte heeft, dan kunt u last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Ook uw eetlust wordt minder en uw vingers kunnen gaan tintelen. In sommige gevallen kunt u oedeem krijgen: vochtophopingen in uw handen, voeten en gezicht. U komt moeilijk in slaap en voelt u ziek. Deze symptomen van hoogteziekte starten meestal 6 tot 12 uur nadat u op grote hoogte bent aangekomen. Ze houden ongeveer 15 uur aan. Bij een ernstige vorm van hoogteziekte kan vocht zich ophopen in uw hersenen of longen. U raakt gedesoriënteerd en verward. Ook kunt u ongecontroleerd bewegen en een onregelmatige ademhaling krijgen. Het is uiterst belangrijk dat u dan snel afdaalt en professionele hulp krijgt. Hoogteziekte kan namelijk tot ernstige complicaties lijden en een dodelijk afloop hebben.

Hoogteziekte voorkomen

Met een aantal tips en veiligheidsmaatregelen verkleint u het risico op hoogteziekte. Zorg er als eerste voor dat u de tijd neemt om de afstand naar een grote hoogte af te leggen. Krijgt u last van milde symptomen zoals hoofdpijn of misselijkheid? Neem dan rust en blijf 1 tot 2 dagen op dezelfde hoogte. Zorg voor voldoende vocht tijdens uw reis en drink meerdere liters water per dag. Het drinken van alcohol op hoogte wordt nadrukkelijk afgeraden! Als uw symptomen niet afnemen na de rust, is het altijd verstandig om weer af te dalen.
Besluit u om een tocht naar grote hoogte te maken? Dan is begeleiding door een ervaren reisleider een must. Als u symptomen van hoogteziekte krijgt, hoe mild ook, moet u deze altijd bij hem of haar melden.

Lees meer tips voor op reis.

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies