Zonnebrandcrème

Als u op vakantie gaat, is een goede zonnebrandcrème onmisbaar. Maar welke zonnebrandcrème past bij u en uw vakantiebestemming? Wat belangrijk is om te weten, is het feit dat de zon op uw vakantiebestemming ‘anders is’ dan de Nederlandse zon. Waarschijnlijk verbrandt u dus sneller. Houd hier altijd rekening mee als u een zonnebrandcrème aanschaft. Enkele tips op een rij:

Welke zonnebrandcrème kiest u?

Welke zonnebrandcrème geschikt voor u is, hangt af van verschillende factoren. Uw huidsamenstelling is daar één van. Zo kunt u het beste een vette zonnebrandcrème kiezen als u een droge huid heeft. Heeft u eerder last van een vette huid of bijvoorbeeld acne? Let dan goed op de verpakking van de zonnebrandcrème. Sommige merken hebben voor deze huidtypes een speciale zonnebrandcrème op de markt gebracht.

Welke factor zonnebrandcrème past bij u

De factor van zonnebrandcrème wordt aangeduid met de letters SPF. Deze staan voor Sun Protection Factor. Welke factor u het beste kunt kiezen? Dat hangt af van uw huidtype. Heeft u een lichte huid met veel sproeten, rossig haar en verbrandt u snel? Kies dan minimaal voor factor 30. Wordt u langzaam bruin zonder al te veel te verbranden? Dan volstaat factor 20. Als u zelden verbrandt en een getinte of donkere huidskleur heeft, dan kunt u voor een lagere factor kiezen. Wij adviseren u om altijd minimaal een factor 5 zonnebrandcrème te gebruiken om de schadelijke UV stralingen tegen te houden.  

Hoe gebruikt u zonnebrandcrème?

Lang niet iedereen gebruikt zonnebrandcrème zoals het hoort. Dit is jammer want de werking van zonnebrandcrème gaat (deels) verloren als u verkeerd smeert. Het is belangrijk om uw huid voldoende en regelmatig in te smeren. Liever een dikke laag zonnebrandcrème dus dan te weinig. Smeer uw huid elke 2 uur in en een keer extra als u in het water bent geweest. Zelfs een waterproof zonnebrandcrème moet nogmaals gesmeerd worden na een duik in de zee of het zwembad. De meeste crèmes werken pas na 30 minuten, smeer dus op tijd!

Zonnebrandcrème en kinderen

Gaat u met uw kinderen op vakantie? Houd er dan rekening mee dat de huid van kinderen een andere zonnebrandcrème nodig heeft dan uw eigen huid. De kinderhuid is fijner en verbrandt sneller. Kies daarom altijd voor een zonnebrandcrème die speciaal voor kinderen gemaakt is. Let er ook op dat de factor van uw zonnebrandcrème hoog genoeg is. Gebruik bij uw kinderen altijd minimaal factor 30. Crèmes met factor 50+ zijn nog veiliger, mits u de zonnebrandcrème op de juiste manier gebuikt. Hoewel zonnebrandcrème een must is voor uw kinderen, is het ook sterk aan te raden om de zon tussen 11:00 en 16:00 uur te vermijden. Lukt dit niet? Laat uw kind dan een hoofddeksel dragen om zonnesteek te voorkomen en smeer natuurlijk voldoende met zonnebrandcrème!

Toch verbrand, wat nu?  

Natuurlijk kan het eens gebeuren: u heeft te lang in de zon gelegen en u bent toch verbrandt. Heel vervelend, want verbranden kan erg pijnlijk zijn. Uw huid verbrandt omdat het te weinig bescherming heeft gehad. Vervelend genoeg gaat het verbrandingsproces nog even door als u uit de zon bent. De verbrande huid ziet er meestal rood uit en voelt pijnlijk aan. Veel mensen omschrijven het als een ‘branderig’ gevoel. Bij een ernstige verbranding zwelt de huid op en ontstaan blaren. Wanneer uw huid op een groot oppervlakte verbrand is, kunt u zelfs ziek worden. U krijgt hoofdpijn, koude rillingen, koorts, wordt misselijk en braakt. Zelfs hartkloppingen kunnen voorkomen. Maar wat kun u het beste doen als u verbrand bent? Ga altijd meteen uit de zon en blijf dat ook de eerst volgende drie dagen. U kunt uw huid koelen met koude handdoeken en eventueel insmeren met een aftersun. Ook kunt u een paracetamol innemen tegen de pijn. Bij een ernstige verbranding waarbij klachten zoals hoofdpijn en koorts optreden, kunt u het beste contact opnemen met een huisarts.

Advies nodig?

Selecteer uw bestemming
Thuisvaccinatie Arts

Thuisvaccinatie.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologiën onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden.
Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteen.
Meer informatie hierover vindt u in ons Privacy statement.

Ja, ik accepteer cookies