Uitbraak van Chikungunya in het Caribisch gebied

Auteur
Thuisvaccinatie
Datum
06-01-2014
SINT MAARTEN – In het Caribisch gebied is momenteel een uitbraak van Chikungunya gaande. De infectieziekte wordt overgedragen door muggen. Chikungunya kan leiden tot ernstige gewrichtspijnen die maanden kunnen aanhouden. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op haar website. 
 
In december 2013 werden de eerste twee gevallen van besmetting met Chikungunya gemeld op Saint Martin, het Franse gedeelte van het eiland. Dat aantal is nu opgelopen tot 89 besmettingen. Inmiddels is ook bekend dat er iemand ziek is geworden op Sint Maarten, het Nederlandse deel van het eiland. Mogelijk zijn er daar nog zeven mensen besmet met de infectieziekte. Het RIVM laat weten dat er ook meldingen van besmetting met Chikungunya zijn gekomen van de eilanden Guadeloupe (3), Martinique (9) en Sint-Barths (9). Het risico op verdere verspreiding van de infectieziekte in het Caribisch gebied is groot.

Symptomen na enkele dagen

Chikungunya wordt overgedragen door muggen die overdag actief zijn. Als iemand gestoken wordt door een besmette mug, krijgt hij of zij de eerste ziekteverschijnselen na drie tot twaalf dagen. Dit zijn symptomen zoals plotseling opkomende hoge koorts, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag. Daar komt ernstige spier- en gewrichtspijn bij. Aanhoudende spier- en gewrichtspijn De meeste symptomen van Chikungunya verdwijnen na één tot twee weken. De spier- en gewrichtspijnen kunnen echter maanden tot zelfs jaren aanhouden. Eén op de duizend patiënten overlijdt aan de gevolgen van Chikungunya. Dit zijn meestal pasgeborenen, ouderen en mensen die andere gezondheidsproblemen hebben. 

Besmetting met Chikungunya voorkomen

Om besmetting met Chikungunya te voorkomen, kunnen diverse mugwerende maatregelen getroffen worden. Zo is het belangrijk om overdag kleding te dragen die het lichaam zo veel mogelijk bedekt. Onbedekte lichaamsdelen moeten ingesmeerd worden met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Ook slapen onder een muskietennet dat geïmpregneerd is, wordt aangeraden.

Koorts tijdens of na vakantie

Wie tijdens een reis in de tropen koorts krijgt, doet er altijd verstandig aan om meteen een arts te bezoeken. Ook als er koorts optreedt na terugkeer wordt een huisartsbezoek aangeraden. Meld dan altijd dat u op vakantie bent geweest in de tropen.