Het zikavirus is momenteel een veelbesproken nieuwsitem. Dit heeft voor een groot deel te maken met de mogelijke gevolgen van het zikavirus voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind of voor vrouwen met een zwangerschapswens. Aan hen wordt geadviseerd de noodzaak van een reis naar risicogebieden met een arts te bespreken en te heroverwegen. Dit is niet hetzelfde als een negatief reisadvies. Er is op basis van de huidige informatie geen negatief reisadvies afgegeven door de WHO. Het RIVM volgt dit standpunt.

Er is nog niet voldoende bekend over het mogelijke verband van infectie met het zikavirus en het syndroom van Guillain-Barré. Het voorkomen hiervan is waarschijnlijk zeldzaam.

De risicogebieden zijn op dit moment: Brazilië, Barbados, Colombia, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname, Venezuela and de Franse overzeese departmenten Martinique, Saint- Martin and Frans Guyana.

Ook Curaçao is een mogelijk risicogebied. Daarnaast kan het virus zich snel verspreiden naar landen in de omgeving die nu nog niet als risico gebied worden aangemerkt. Het is verstandig rekening te houden met een mogelijke uitbraak bij alle reizen naar Midden- en Zuid-Amerika

Wij raden aan om voor de meest actuele informative de websites van het RIVM en het WHO te bezoeken:

https://www.who.int/mediacentre/news/statements/2016/1st-emergency-committee-zika/en/

https://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Zikavirus